Η μάχη των συνόρων στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

Η μάχη των συνόρων στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής
Με αναπτερωμένο το ηθικό, έπειτα από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και έχοντας αυτήν τη φορά στο πλευρό του τη “Σιδηρά Κυρία” της Ευρώπης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να βάλει τέλος στα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, τα οποία απεργάζονται οι “ακραίοι” της Ευρώπης.

Τα «όπλα» του Πρωθυπουργού δεν είναι άλλα από την ολοκλήρωση των hot spots και τη συμφωνία για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία.

Στη χθεσινοβραδινή συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο κ. Γιούνκερ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, καθώς και «για την συνολική συνεισφορά της στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού».

«Πρέπει και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να κρατήσουμε ασφαλή τη Μεσόγειο και ανοιχτά τα ευρωπαϊκά σύνορα για όσους δραπετεύουν από τον πόλεμο», τόνισε νωρίτερα μέσω Twitter ο πρωθυπουργός, ενώ σε άλλο μήνυμά του έγραψε: «Εκπροσωπούμε μια Ευρώπη που προστατεύει τα παιδιά και προσφέρει ασφάλεια σε όσους δραπετεύουν από τον πόλεμο, μια Ευρώπη της Αλληλεγγύης».

Ακυρώθηκε η προπαρασκευαστική των “11” στις Βρυξέλλες

Η συνάντηση που προβλεπόταν να διεξαχθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ανάμεσα σε εκπροσώπους 11 χωρών μελών της ΕΕ, οι οποίες δηλώνουν ότι θα υποδεχθούν «εθελοντικά» περισσότερους πρόσφυγες από την Τουρκία, ακυρώθηκε μετά την πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, με συνεπακόλουθο την ακύρωση της προγραμματισμένης τριμερούς ανάμεσα στον ίδιο, τον Αλέξη Τσίπρα και την Άγκελα Μέρκελ καθώς και της μίνι συνόδου των “11” που είχε ως κύριο ζήτημα τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας.

Εθνική γραμμή στο Προσφυγικό από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας

Την εθνική γραμμή στο προσφυγικό που είναι το μείζον θέμα αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, προέταξε στις συναντήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τους αξιωματούχους της ΕΕ.

Σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στο περιθώριο θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ, καθώς επίσης με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ