Έρχεται νέα λίστα οφειλετών από το ΥΠΟΙΚ - Ποιους θα περιλαμβάνει

Έρχεται νέα λίστα οφειλετών από το ΥΠΟΙΚ - Ποιους θα περιλαμβάνει
Μετά τις λίστες των καταθετών σε ξένες τράπεζες μια νέα «καυτή» λίστα με φορολογούμενους και επιχειρήσεις που χρωστούν σημαντικά ποσά στο δημόσιο έρχεται να ταρακουνήσει τα νερά της επικαιρότητας.

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην τελευταία φάση της επεξεργασίας των σχετικών στοιχείων και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (www.publicrevenue.gr).

Η δημοσιοποίηση της λίστας μεγαλοοφειλετών του δημοσίου θεσπίστηκε το 2011, επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου, σαν μέτρο πίεσης προς τους οφειλέτες προκειμένου να εξοφλούν ή να ρυθμίζουν τις οφειλές τους. Με βάση τη νομοθεσία, δίνονται στη δημοσιότητα μέσω διαδικτύου, τα στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων.

Με πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κου Τρύφωνα Αλεξιάδη επήλθαν αλλαγές στα στοιχεία των φορολογούμενων που θα δίνονται στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, δεν θα δημοσιοποιούνται πλέον ονόματα οφειλετών οι οποίοι έχουν πτωχεύσει ή έχουν αποβιώσει καθώς και τα ονόματα οφειλετών οι οποίοι έχουν πετύχει δικαστικές αποφάσεις αναστολή πληρωμής.

Παράλληλα δεν θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα οφειλετών που οι οφειλές τους έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Επίσης, προβλέπεται ότι οι λίστες θα επικαιροποιούνται ανά τρίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ