Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος του ελληνικού χρέους

Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος του ελληνικού χρέους
Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Σε δηλώσεις του για την Εκκλαδα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι η χώρα πρέπει αρχικά να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση της προόδου της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πριν αποφασιστεί το πώς θα αναδιαρθρωθεί το χρέος της.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος των 86 δισεκ. ευρώ που συμφωνήθηκε πέρυσι τον Ιούλιο, αλλά το σχέδιο αυτό θα είναι μάλλον επώδυνο καθώς κάποιοι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να παραιτηθούν από μελλοντικά τους δικαιώματα, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

«Η πρώτη αξιολόγηση χρειάζεται να ολοκληρωθεί πρώτα, και αυτό ίσως πάρει δύο μήνες», δήλωσε ο Ρεγκλινγκ από το Τόκιο. «Δεν θα υπάρξουν κουρέματα. Μπορεί κανείς να σκεφθεί το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των λήξεων και της αναβολής πληρωμής των τόκων».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί επίσης να εξετάσουν μέτρα για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την αύξηση των αναγκών εξυπηρέτησης χρέους που αναμένεται το 2022, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη μείωση του κόστους των ελληνικών δανείων που χορηγήθηκαν από το πρώτο πακέτο βοήθειας το 2010, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Αυτό θα βοηθούσε την Ελλάδα εάν τα προηγούμενα δάνεια που δόθηκαν από τις ευρωπαϊκές χώρες σε διμερή βάση αναχρηματοδοτούνταν από τον ESM ή εάν ο ESM αναλάμβανε τα δάνεια του ΔΝΤ».

«Αυτές είναι θεωρητικές συζητήσεις μεταξύ των πανεπιστημιακών, αλλά είναι ένα σενάριο λίγο πιθανό», πρόσθεσε ο Ρέγκλινγκ. «Από οικονομικής άποψης, αυτή η επιλογή θα μείωνε την εξυπηρέτηση του χρέους και θα συναντούσε σοβαρά πολιτικά εμπόδια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ