Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup
Ολοκληρώθηκε περίπου στις 19.00 η συνεδρίαση του Eurogroup.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις

Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις όταν αυτές είναι προς το συμφέρον της χώρας, επεσήμανε μετά το πέρας του Eurogroup ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι στο τέλος αυτής της εβδομάδας πρέπει να εγκριθεί και το δεύτερο πακέτο μέτρων.

Ο κ. Μοσκοβισί διαπίστωσε πρόοδο στις μακροοικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα σε σύγκριση με το καλοκαίρι, κάνοντας λόγο για θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση του προϋπολογισμού και τόνισε ότι προτεραιότητα αποτελεί πλέον το δεύτερο πακέτο ενδιάμεσων στόχων.

Ντάισελμπλουμ: Έως μέσα Δεκεμβρίου το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων

Μόλις στα 5,5 δισ. ευρώ θα κοστίσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος χαιρέτισε την υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζικών ιδρυμάτων.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στέφθηκε από επιτυχία, με σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος θα είναι μικρότερο των 5,5 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τη νέα δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων έως τα μέσα Δεκεμβρίου. «Μετά μπορούμε να εστιάσουμε στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κλείσουν και την πρώτη αξιολόγηση» συνέχισε.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι έχει διαπιστωθεί βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας έναντι των θερινών μηνών. «Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων» συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις όταν αυτές είναι προς το συμφέρον της χώρας» πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.
Έκανε επίσης λόγο για θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση του προϋπολογισμού.


Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων.

«Προχωράμε καλά με την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και ελπίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με θετικό τρόπο προς την ολοκλήρωση» του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων, δήλωσε κατά την είσοδό του στο σημερινό Eurogroup, σχολιάζοντας ότι παρότι δεν υπάρχει εξαρχής συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχει πνεύμα συνεργασίας. Όπως ανέφερε, στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια παρουσίαση της πορείας των εργασιών από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Τα νομοσχέδια για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του δεύτερου πακέτου μέτρων ήταν το βασικό θέμα κατά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με υπουργούς της κυβέρνησης, στο Μαξίμου.

Μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου θα έχει προχωρήσει η κατάθεση και ψήφιση του πακέτου - προκειμένου να ξεκλειδώσει η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ - ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να προχωρήσει μέσα στον Ιανουάριο στην ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Όσον αφορά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2016 από τη Βουλή, το Σάββατο, σχολίασε πως ψηφίστηκε στη βάση «περισσότερο ευνοϊκών ή λιγότερο δυσμενών υποθέσεων» κάτι που αποτελεί «καλή εξέλιξη». Προσέθεσε, δε, πως χρειάζεται να συνεχιστεί η «δουλειά» για «να επιτευχθεί η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

Εξάλλου, ο κ. Μοσκοβισί, ανακοίνωσε μέσω Twitter πως είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο πάνω σε ζητήματα που άπτονται της μεταρρύθμισης του «συνταξιοδοτικού» και της «αγοράς εργασίας». Ο Γ. Κατρούγκαλος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Απασχόλησης της ΕΕ.

Τέλος, σημειώνεται πως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο κ. Τσακαλώτος είχε σήμερα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ