Ομαδικές απολύσεις και μείωση του κατώτατου μισθού θέλουν οι Θεσμοί

Ομαδικές απολύσεις και μείωση του κατώτατου μισθού θέλουν οι Θεσμοί
Και το εργασιακό προστέθηκε χθες μαζί με το νέο ασφαλιστικό και τη φορολογική μεταρρύθμιση στα μέτρα της «γκρίζας ζώνης» που δεν είναι μεν προαπαιτούμενα αλλά περιλαμβάνονται σε αυτά στα οποία θα εξετάσει η κυβέρνηση κατά την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.

Η τρόικα επανέρχεται την επόμενη Δευτέρα για τα 13 προαπαιτούμενα του δεύτερου κύματος των μέτρων με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που απαιτούνται να πρέπει να περάσουν μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου.

Ο πιο δύσκολος γύρος θα ξεκινήσει, σύμφωνα με το enikonomia.gr στις αρχές του επόμενου χρόνου όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αξιολογηθεί για όλα τα θέματα που αποφεύγουν οι Κυβερνήσεις των τελευταίων δύο ετών.

Το θέμα του εργασιακού το αποκάλυψε χθες μια διαφάνεια του επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ κ. Ντέκλαν Κοστέλο χωρίς όμως ο ίδιος να κάνει όμως να κάνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο.

Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο θέμα είναι ένα από αυτά στα οποία δεν κάνει πίσω το ΔΝΤ θεωρώντας ότι είναι κλειδί για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

ΕΕ και ΕΚΤ και ΔΝΤ επιμένουν ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθούν και οι ομαδικές απολύσεις αλλά και η αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου.Μάλιστα το ΔΝΤ σε εκθέσεις του ανοίγει σαφώς και θέμα νέας μείωσης κατώτερων μισθών.

Το δε σκεπτικό είναι ότι επειδή λόγω της κρίσης ο μέσος μισθός μειώθηκε σημαντικά φτάνοντας τα 1.000 (σε όρους μικτών αποδοχών) ευρώ προσεγγίζοντας το κατώτερο μισθό των 581 ευρώ και άρα ο κατώτερος μισθός αποτελώντας αντικίνητρο προσλήψεων , άρα πρέπει να μειωθεί.