Εντός των επόμενων ημερών η εκταμίευση της δόσης - Νέο EWG

Εντός των επόμενων ημερών η εκταμίευση της δόσης - Νέο EWG
Προθεσμία έως το τέλος της εβδομάδας έδωσε χθες το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση, για να κλείσει όχι μόνο τα εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα που συνδέονται με την υποδόση των 2 δισ. ευρώ, αλλά και τις αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας και διοίκησης των τραπεζών, οι οποίες θα επιτρέψουν την εκταμίευση ποσού έως 10 δισ. ευρώ.

Οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των Θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου προορίζονται μέχρι και 10 δισ. ευρώ που κατατέθηκαν σε ειδικό λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και μπορεί να μεταφερθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μόνο εφόσον πληρούνται οι συμφωνηθέντες όροι», τονίζεται στο ανακοινωθέν του χθεσινού Eurogroup.

Αισιοδοξία Τσακαλώτου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup

«Αναμένουμε καλά νέα σε μία εβδομάδα από τώρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει μία εβδομάδα για να ολοκληρώσει τα εναπομείναντα θέματα του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, το Eurogroup επεσήμανε την ανάγκη να κλείσουν τα τελευταία προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου, ότι υπάρχει κάποια καθυστέρηση, αλλά παράλληλα αναγνώρισε ότι έχει γίνει πολύ δουλειά, γρήγορα και με οργανωμένο τρόπο.

«Κατά κάποιο τρόπο είμαστε θύματα της επιτυχίας μας», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, διότι όπως εξήγησε, οι τράπεζες πρέπει τώρα να ανακεφαλαιοποιηθούν νωρίτερα από ότι ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Ικανοποίηση Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ για τη συνεργασία με την Ελλάδα και για την πρόοδο που έχει σημειωθεί

Την ικανοποίηση για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις εντός της εβδομάδας εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά την λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης (EWG) θα πρέπει να συνεδριάσει το αργότερο ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να αποτιμήσει την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα και συγκεκριμένα με τη διοίκηση των τραπεζών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM για να αποφασίσει την αποδέσμευση των 10 δισ. ?ή μέρος αυτών ανάλογα με τις ανάγκες- που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε από πλευράς του ότι η συνεργασία με την Ελλάδα είναι πολύ ικανοποιητική και ότι η μεγάλη πλειοψηφία από τις προαπαιτούμενες, για την εκταμίευση των δανείων, ελληνικές υποχρεώσεις έχει ήδη εκπληρωθεί. Σε ότι αφορά τις απομένουσες υποχρεώσεις ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες», επισημαίνοντας ότι οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια».

«Πρέπει να βρεθούν λύσεις που να προστατεύουν τους πλέον ευάλωτους οικονομικώς πολίτες αλλά και που να αποτρέπουν καταχρήσεις από όσους έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους και δεν το πράττουν», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί.

Την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος αναγνώρισε, τέλος και ο πρόεδρος του Eurogroup, σημειώνοντας ότι πρόκειται για "πολύ καλά νέα".

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΠΡΙΝ ΤΟ EUROGROUP