Eurogroup: Δεν θα πάρει η Ελλάδα σήμερα τη δόση των 2 δισ. ευρώ - Οι δηλώσεις των υπουργών

Eurogroup: Δεν θα πάρει η Ελλάδα σήμερα τη δόση των 2 δισ. ευρώ - Οι δηλώσεις των υπουργών
Ξεκίνησε λίγο μετά τις 5:30 (ώρα Ελλάδας) η συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, στην οποία η Αθήνα θα δώσει την τελική μάχη να αρθεί το αδιέξοδο για να υπάρξει συναίνεση, μετά την άκαρπη τηλεδιάσκεψη του ΕuroWorking Group.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αν και σημείωσαν στις δηλώσεις τους την πρόοδο που έχει καταγράψει η χώρα μας, τόνισαν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν ώστε η Αθήνα να λάβει το «πράσινο φως» για τη δόση των 2 δισ. ευρώ - κάτι που δεν πρόκειται να γίνει σήμερα. Δεν παρέλειψαν δε να προειδοποιήσουν για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι η ανακεφαλαιοποίηση τους πρέπει να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο.

Καμία αισιοδοξία για συμφωνία από τον Μοσκοβισί

Την αισιοδοξία του ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα των πλειστηριασμών και στην εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ τις αμέσως επόμενες ημέρες εξέφρασε το Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως είπε προσερχόμενος στο Eurogroup, «είμαι θετικός, δουλεύουμε για το πρώτο γκρουπ milestones, τα περισσότερα έγιναν, αλλά δεν είμαστε ακόμα στο τέλος».

Πρόσθεσε ότι με πνεύμα συμβιβασμού μπορούμε να τα βρούμε, αν όχι σήμερα, τις επόμενες ημέρες». Απαντώντας μάλιστα στο τι εννοεί με το επόμενες ημέρες διευκρίνισε «αυτή την εβδομάδα».

Περισσότερο «πιεστικός» προς τις ελληνικές θέσεις εμφανίστηκε, αντίθετα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Η Γαλλία θέλει στο σημερινό Eurogroup μια συμφωνία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο Μισέλ Σαπέν. «Η Ελλάδα κάνει αξιοσημείωτες προσπάθειες. Είναι σχολαστικοί και σέβονται τη συμφωνία του Ιουλίου», τόνισε.

«Ενα "αγκάθι" παραμένει: οι πλειστηριασμοί των σπιτιών ανθρώπων που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Θέλω να υπάρξει μια συμφωνία σήμερα. Η Γαλλία θέλει συμφωνία σήμερα», σημείωσε ο κ. Σαπέν λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup.

Συνάντηση Γιούνκερ - Ντάισελμπλουμ

Εν τω μεταξύ, την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφορικά με την προετοιμασία του Eurogroup αλλά και τη διαχείριση του προσφυγικού, επιβεβαίωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όσον αφορά στις συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, για να επιτευχθεί συμφωνία σε όλους τους τομείς. Στη συνέχεια, τόνισε ότι το αποψινό Eurogroup θα αποτιμήσει την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι ο κ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συζητήσουν κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Εν τω μεταξύ, καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία με την Ελλάδα, σχετικά με την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων.

Ωστόσο οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το 90% της απόστασης μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών έχει καλυφθεί και ότι είναι δυνατή η επίτευξη τελικής συμφωνίας εντός των προσεχών ημερών. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αποψινό Eurogroup δεν αναμένεται να λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά αναμένεται να αναγνωρίσει τη σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Εξάλλου, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και δημοσιεύματα του κοινοτικού Τύπου, που επισημαίνουν ότι παραμένουν οι διαφορές σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου.

H διαδικτυακή πύλη euobserver και η «Politico» επικαλούνται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες «η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως και αξιόπιστα το πρόγραμμα, αλλά χρειάζεται πολιτική σταθερότητα -και προϋπόθεση για πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή».

Ο ίδιος αξιωματούχος άφηνε να εννοηθεί ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών είναι παράλογες, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα δεν θα είναι βιώσιμο, αν δεν λαμβάνει υπόψη το επίπεδο της κοινωνικής ανοχής», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, για να μην πάμε πέρα από την κοινή λογική».

Ντάισελμπλουμ: Δεν αποφασίσουμε σήμερα για την δόση

Το Eurogroup δεν θα λάβει καμία απόφαση την Δευτέρα για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, δήλωσε ο Γαρούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

Εγινε πολύ δουλειά στις μεταρρυθμίσεις, τα prior actions και τις τράπεζες αλλά υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να γίνουν, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Θα ακούσω πρώτα τι έχει να πει η Κομισιόν, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις τόνισε ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την πρώτη ομάδα προαπαιτουμένων και να δούμε τις μεταρρυθμίσεις στο θέμα της διακυβέρνησης των τραπεζών. Βασική προτεραιότητα είναι να μην διασαλευτεί η πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ντομπρόβσκις: Μια καλή ευκαιρία αποτίμησης των μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup

Το σημερινό Eurogroup θα είναι μια καλή ευκαιρία να αποτιμήσουμε την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε πως κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα διαπίστωσε ότι η προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και της πρώτης αξιολόγησης παραμένει σημαντική. Παρόλα αυτά, συνέχισε υπάρχουν κάποια ανοιχτά ζητήματα τα οποία στόχος είναι να επιλυθούν τις «επόμενες ημέρες». Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορούσε ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση η προσφυγική κρίση, σημείωσε πως δεν υπάρχει «άμεση σύνδεση», ωστόσο είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια «έκτακτη κατάσταση» στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδράμει τόσο με έκτακτη χρηματοδότηση όσο και με τεχνογνωσία.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Αδύνατη η εκταμίευση της δόσης, δεν έχουν εφαρμοστεί όλα τα ορόσημα

«Βρισκόμαστε στη φάση όπου η τρέχουσα δόση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να εκταμιευτεί, διότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα όλα τα ορόσημα», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Η κ. Φον Τισενχάουζεν αρνήθηκε, ωστόσο, να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με την έκβαση της συνεδρίασης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «το Eurogroup γίνεται στις Βρυξέλλες και όχι εδώ».

Διπλωματικές πηγές: Οχι σήμερα, τις επόμενες ημέρες η συμφωνία

Δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία με την Ελλάδα, σχετικά με την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων, ανέφεραν διπλωματικές πηγές μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το 90% της απόστασης μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών έχει καλυφθεί και ότι είναι δυνατή η επίτευξη τελικής συμφωνίας εντός των προσεχών ημερών. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αποψινό Eurogroup δεν αναμένεται να λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά αναμένεται να αναγνωρίσει τη σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Έλληνας αξιωματούχος: Το πρόγραμμα δεν θα είναι βιώσιμο αν δεν λαμβάνει υπόψη την κοινωνική συνοχή

Μιλώντας στο euobserver και στο Politico ανέφερε ότι «η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως και αξιόπιστα το πρόγραμμα, αλλά χρειάζεται πολιτική σταθερότητα – και προϋπόθεση για πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή». Ο ίδιος αξιωματούχος, άφηνε να εννοηθεί ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών είναι παράλογες, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα δεν θα είναι βιώσιμο αν δεν λαμβάνει υπόψη το επίπεδο της κοινωνικής ανοχής», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην πάμε πέρα από την κοινή λογική».

Swissquote Bank: Ολοι καταλάβαιναν ότι το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο -Αρχισε να γίνεται φανερό

Ο Peter Rosenstreich, επικεφαλής στρατηγικής της Swissquote Bank, καλεί τους επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους και πάλι στην Ελλάδα.

Το στέλεχος της ελβετικής τράπεζας ανησυχεί ότι η Αθήνα και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη δεν θα έρθουν σε συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και εκτιμά ότι το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, που συμφωνήθηκε μετά από τόσο αγωνιώδεις προσπάθειες τον Ιούλιο, μπορεί να μπει σε προβλήματα, πριν καλά καλά ξεκινήσει.

«Ο Αριστερός ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ανησυχία του ότι ένα χαμηλό όριο θα εκθέσει πολλούς Ελληνες στον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους. Ταυτόχρονα η Αθήνα εμποδίζει την εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία. Αυτό μοιάζει με μια επανάληψη των όλων όσα έγιναν οκτώ μήνες πριν. Ολος ο κόσμος καταλάβαινε ότι μια τρίτη συμφωνία διάσωσης δεν ήταν βιώσιμη. Ηταν μόνο θέμα χρόνου να αρχίσει να γίνεται φανερό», γράφει χαρακτηριστικά.

ΑFP: Θ α υπάρξει συμφωνία μέσα στην εβδομάδα

Ο Ντάνι Κεπ, ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων στις Βρυξέλλες σε tweet του, επικαλούμενος πηγές, ανέφερε ότι δεν θα γίνει σήμερα η εκταμίευση της δόσης, αλλά ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία σε νέα συνεδρίαση τoυ Euroworking Group αυτή την εβδομάδα

Βυθίζονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η προοπτική της διαμάχης γύρω από το ελληνικό ζήτημα ρίχνει από το πρωί τη σκιά του στις ευρωπαϊκες χρηματιστηριακές αγορές.
Οι βασικοί δείκτες είναι στο κόκκινο, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται να ακούσουν ξανά την επίφοβη φράση «αδιέξοδο στο Εurogroup».

Welt: «Χάρη στην προσφυγική κρίση ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει και πάλι το πάνω χέρι»

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι έχουν αρχίσει να ξυπνούν αναμνήσεις από τα παιχνίδια της ελληνικής κυβέρνησης στο παρελθόν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες δεν μοιάζουν να ανησυχούν. «Σημειώνουμε προόδους καθημερινά», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ακόμη και οι επικριτές της παραδέχονται ότι η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες εφάρμοσε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, απ’ όσες είχαν εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, η Welt εκτιμά, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενδέχεται να καταλήξουν κατά τη σημερινή τους σύνοδο στις Βρυξέλλες σε μια συμφωνία. Όπως όμως αναφέρουν διπλωματικές πηγές αν και έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι, δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση σήμερα.

Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ένα νέο χαρτί στις διαπραγματεύσεις, με τη σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με τις συζητήσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Πλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ένα μέσο να ασκήσει πίεση, τονίζει η Welt. Χωρίς τη συνεργασία της Αθήνας δεν μπορεί να λυθεί η προσφυγική κρίση.

Βέμπερ: Δεν θα εκταμιευτούν χρήματα αν δεν εφαρμοσθούν μεταρρυθμίσεις

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ προειδοποίησε τον Τσίπρα να μην επιστρέψει «στις τακτικές καθυστέρησης και κωλυσιεργίας» και διεμήνυσε ότι η Αθήνα α πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις για να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ