Ντομπρόβσκις: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, πρέπει να εργαστούμε εντατικά

Ντομπρόβσκις: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, πρέπει να εργαστούμε εντατικά
Πιστή εφαρμογή του προγράμματος χωρίς χρονοτριβές ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά τη συνάντηση που είχε με το οικονομικό επιτελείο.

Ο κ. Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε τις συζητήσεις που είχε με τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Σταθάκη «εποικοδομητικές», και διαμήνυσε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

«Οι συζητήσεις δείχνουν ότι ακολουθείται η σωστή πορεία προς τον κοινό στόχο που είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ολοι μας θέλουμε να εργαστούμε σκληρά έτσι ώστε να επιτευχθεί ανάκαμψη στην οικονομία. Συζητήσαμε το θέμα των επενδύσεων και τις βέλτιστες χρήσεις των ευρωπαϊκών κονδυλίων» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωσε πως υπήρξε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για την τεχνική συνδρομή από την Κομισιόν στις μεταρρυθμίσεις και σε τομείς όπως η φοροδιαφυγή και το επενδυτικό περιβάλλον.

«Η Κομισιόν έχει προτείνει έκτακτα μέτρα για πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Μιλούμε για ένα ποσό 2 δισ. ευρώ για το 2015 και το 2016. Ειμαστε ευτυχείς που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν υιοθετήσει την πρόταση της επιτροπής και μπορούμε να μεταφέρουμε τα πρώτα χρήματα στην Ελλάδα. Επίσης θα μεταφέρουμε περαιτέρω 500 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και συνέχισε:

«Τώρα οι ελληνικές αρχές μπορούν να προχωρήσουν στο κατάλληλο πλαίσιο ώστε να διασφαλιστούν αυτές τις χρηματοδοτικές ροές, να ενεργοποιηθούν αυτά τα κονδύλια και να έχει η Ελλάδα την απαραίτητη ρευστότητα για τον προϋπολογισμό.

Συζητήσαμε ενα πολύ φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που πρέπει να καλυφθεί σε πολύ μικρο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να εργαστούμε εντατικά. Είναι προς το συμφέρον όλων να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.

Η επιτυχής έκβαση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης θα αποκαταστήσει την ισορροπία της ελληνικής οικονομίας, θα βελτιώσει την αξιοπιστία και θα αναθερμάνει την πραγματική οικονομία.

Απαραίτητο είναι να υπάρξει πολιτική βούληση ώστε να γίνει εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα εφαρμοστούν σε διάλογο με τους εταίρους».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σημείωσε πως κατά τη συνάντηση η κυβέρνηση ενημέρωσε τον κ. Ντομπρόβσκις για τις προσπάθειες που γίνονται για το ΕΣΠΑ. «Πριν από μερικές ημέρες άνοιξε πλήρως το σύστημα του ΕΣΠΑ, γεγονός που σημαίνει πως η ροή χρηματοδότησης έχει αποκατασταθεί πλήρως, όπως ήταν δηλαδή πριν τους έκτακτους περιορισμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Συζήτηση έγινε και για μεγάλα έργα τα οποία έχουν «παγώσει» όπως το μετρό Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός Οικονομίας, υποστήριξε πως επί τάπητος έχει τεθεί η υλοποίηση του προγράμματος, και σημείωσε πως παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, και τόνισε πως έγινε αμοιβαία ενημέρωση.