Τσακαλώτος: Είναι μια δύσκολη συμφωνία - Πολλά μέτρα έχουν υφεσιακή επίπτωση

Τσακαλώτος: Είναι μια δύσκολη συμφωνία - Πολλά μέτρα έχουν υφεσιακή επίπτωση
Τα βασικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας περιέγραψε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. 

Νομοθετική βελτίωση για τα ξενοδοχεία (σ.σ. στο υφιστάμενο κείμενο η αύξηση του ΦΠΑ επιβάλεται άμεσα) υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών (στο νομοσχέδιο), ενώ σημείωσε ότι για τις συντάξεις θα υπάρχουν μέτρα και αργότερα. Ότι έχει μπει στο νομοσχέδιο, πάντως, έχει συμφωνηθεί.

Όπως είπε έχουμε ένα συμβιβασμό μεταξύ της λαϊκής κυριαρχίας και των κανόνων της ΕΕ. Ποτέ δεν θριαμβολογήσαμε ότι θα τα καταφέρουμε όλα, είπε και σημείωσε ότι μετά το δημοψήφισμα υπήρξε διαβούλευση με τα κόμματα.

Ο υπουργός στην ομιλία του:

* Παραδέχτηκε ότι πολλά μέτρα έχουν υφεσιακή επίπτωση και αρκετά είναι νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης. Ωστόσο υπάρχουν μέτρα που κάνουν δικαιότερη την κατανομή, όπως η κλιμάκωση στην έκτακτη εισφορά. Αποδέχτηκε ότι δεν κατάφερε η κυβέρνηση να περάσει όλα τα μέτρα που ήθελε, όπως η έκτακτη εισφορά στα επιχειρηματικά κέρδη.

* Εδωσε έμφαση στις μεσοπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Εχουμε μια υπόσχεση για το χρέος πολύ ισχυρότερη από αυτή του Νοεμβρίου του 2012. Παράλληλα έχουμε νέα χρηματοδότηση όταν πριν από λίγο καιρό έλεγαν ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα νέο ευρώ για τις τράπεζες.

* Για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων υποστήριξε ότι η Γερμανία ήθελε να πάει στη Βουλή και να πει ότι το δάνειο δεν είναι 86 δισ. αλλά 36 δισ. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση πέτυχε να μείνει το ταμείο στην Ελλάδα, να πάει ένα μέρος στην ανάπτυξη και παράλληλα τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούν να τύχουν αξιοποίησης σε βάθος 30 χρόνων. Ηταν το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε, σημείωσε.

* Για το ΦΠΑ στα νησιά σημείωσε ότι θα διευκρινιστεί ίσως και σήμερα ποια θα είναι αυτά που θα χάσουν το πλεονέκτημα της έκπτωσης του 30%. Στη πρώτη ομάδα έβαλε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ Ρόδος και άλλα ποιο απομακρυσμένα θα πάνε σε δεύτερη φάση.

* Σημείωσε ότι στο 13% ΦΠΑ παραμένουν όλα τα βασικά τρόφιμα. Αποδέχτηκε ότι δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη να δεχτούν οι θεσμοί να μετρήσουν την αύξηση της εισπραξιμότητας στο δημοσιονομικό κενό. Αν όμως υποστήριξε αυξηθεί η εισπραξιμότητα θα μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις.

Είναι μια δύσκολη συμφωνία παραδέχτηκε. Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν είναι οικονομικά βιώσιμη. Υπάρχουν υφεσιακά πράγματα αλλά αν μειωθεί το χρέος και υπάρξει το αναπτυξιακό πακέτο και αν υπάρξει αποδοχή μπορεί να γείρει τη πλάστιγγά προς την ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ