Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις για την ελληνική πρόταση στον ΕSM

Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις για την ελληνική πρόταση στον ΕSM
Σήμερα θα αποσταλεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στους εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ του ESM και το ΔΝΤ για το πρόγραμμα που αφορά ένα τρίτο κατά σειρά μνημόνιο μέσα σε έξι χρόνια με αντάλλαγμα ένα τρίτο δάνειο που θα καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες περίπου 50 δις ευρώ που υπάρχουν μέχρι και το τα μέσα του 2018 χωρίς να υπολογίζεται το όφελος από την αναδιάρθρωση χρέους.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε χθες το βράδυ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης και τις επαφές σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο.

«Την Τετάρτη καταθέσαμε επίσημη πρόταση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για ένα πρόγραμμα στήριξης με επαρκή χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα και την Πέμπτη θα καταθέσουμε ανοιχτά τις προτάσεις μας με αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να φθάσουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Προϋπόθεση γι΄αυτό είναι οι αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις από την μια πλευρά και από την άλλη σαφείς δεσμεύσεις για επαρκή χρηματοδότηση αλλά και για την αναγκαία απομείωση του χρέους προκειμένου να έχουμε μια βιώσιμη λύση, για μια οριστική έξοδο από την κρίση. Αυτός είναι ο στόχος μας , αυτή είναι η προσπάθειά μας. Πιστεύω ότι σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού με το μέρος μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Την Κυριακή θα κορυφωθεί η προσπάθεια με την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα -αναπόσπαστο μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης- θα σταθεί όρθια αλλά και θα συμβάλλει γενικότερα στην πορεία της Ευρώπης σε αυτό το δύσκολο μέλλον που μας περιμένει» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας .

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. «Προσπαθούμε και ο πρωθυπουργός και εμείς να πετύχουμε συμφωνία πολύ πριν την Κυριακή. Μέχρι την Παρασκευή το πρωί», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά την συνάντηση.

Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης το βράδυ της Τετάρτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς και με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Σκοπός των συνομιλιών ήταν η ενημέρωση των δύο πολιτικών αρχηγών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις από την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Πηγές της ΝΔ ανέφεραν ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν προτίθεται να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και την πορεία των διαπραγματεύσεων διότι απερρίφθη η πρόταση του προέδρου της ΝΔ για προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή.

Ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις έγινε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία σύμφωνα με κομματικές πηγές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας περιορίστηκαν στην ανάλυση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, σημειώνοντας με θετικό τόνο τις παρεμβάσεις της Γαλλίας.