Ηχηρή παρέμβαση ΗΠΑ: Γεωπολιτικό σφάλμα της Ευρώπης να αφεθεί η Ελλάδα να καταρρεύσει

Ηχηρή παρέμβαση ΗΠΑ: Γεωπολιτικό σφάλμα της Ευρώπης να αφεθεί η Ελλάδα να καταρρεύσει
Η μη αποτροπή από την Ευρωζώνη μιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας θα συνιστούσε ένα γεωπολιτικό λάθος προειδοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση σε νέα ηχηρή της παρέμβαση.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, στην ομιλία που εκφώνησε στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον, ο Λιου προειδοποίησε επιπλέον ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες που έχει εκφράσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «βαθιά» απροθυμία μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ορθά επικεντρώνεται στο ελληνικό χρέος» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

«Υπάρχουν πολλές άγνωστες (επιπτώσεις) εάν η κατάσταση φθάσει σε ένα σημείο όπου τα πάντα θα καταρρεύσουν στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο Λιου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Νομίζω ότι το άγνωστο συνιστά έναν κίνδυνο για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία… Νομίζω ότι είναι σε γεωπολιτικό επίπεδο ένα σφάλμα».

Ο Τζακ Λιου προέτρεψε όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε μία συμφωνία.