Για τις 6.30 το απόγευμα μετατίθεται η συνεδρίαση του Eurogroup

Για τις 6.30 το απόγευμα μετατίθεται η συνεδρίαση του Eurogroup
Μετατέθηκε για σήμερα το απόγευμα στις 5.30 μ.μ. ώρα Βρυξελλών (δηλαδή 6.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας) η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπως ενημέρωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η μικρή αναβολή προέκυψε εξαιτίας της επιθυμίας κάποιων υπουργών που ζήτησαν κάποιες ώρες προθεσμία για να παραστούν στην συνεδρίαση, αλλά και για να γίνουν κάποιες συζητήσεις για το θέμα.

Με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, δηλαδή του δεύτερου μνημονίου, δεν υπάρχουν πλέον τα χρήματα της βοήθειας για την Ελλάδα.

Πλέον στο τραπέζι βρίσκεται μόνο το αίτημα της Ελλάδας για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας αποκλειστικά από τον ESM που θα απαιτήσει τη χρηματοδότηση της χώρας με 29 δισ. ευρώ, αλλά και ένα νέο μνημόνιο.

Εξάλλου, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε ένα έγγραφο με μεταρρυθμίσεις, το οποίο αξιολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε χθες έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το Eurogroup ήταν τεχνικά αδύνατο να δώσει έστω ολιγοήμερη παράταση στο υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού την τελευταία στιγμή για την παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης υποβλήθηκε σε ώτα μη ακουόντων.

"Έχουμε ξεπεράσει αυτό το σημείο, (το αίτημα) έγινε πολύ αργά", δήλωσε και πρόσθεσε ότι ως μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ, η Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο όμως θα συνοδεύεται από όρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ