Ντάισελμπλουμ: «Δεν ξέρω πώς περιμένει η ελληνική κυβέρνηση να επιζήσει με τέτοιες καταστάσεις»

Ντάισελμπλουμ: «Δεν ξέρω πώς περιμένει η ελληνική κυβέρνηση να επιζήσει με τέτοιες καταστάσεις»
Ως αρνητική έκπληξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι απορρίφθηκε το αίτημα της Ελλάδας για παράταση ενός μηνός στο πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στο περιθώριο του νέου Eurogroup για την χώρα μας, κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως η ελληνική πλευρά επέλεξε να διακόψει τις συνομιλίες με τους Θεσμούς, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι
μέχρι χθες το βράδυ ήταν σε εξέλιξη συζητήσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα.

«Οι ελληνικές αρχές ήταν αυτές που αποφάσισαν να απορρίψουν ό,τι ήταν στο τραπέζι, ενώ συνεχιζόταν οι διαπραγματεύσεις. Οι προτάσεις μας δεν ήταν οριστικές, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση τις απέρριψε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως οι Έλληνες «έκλεισαν μόνοι τους την πόρτα με το δημοψήφισμα».

Ο Ολλανδός αξιωματούχος είπε πως στο σημερινό Eurogroup ήταν σαφές πώς η ελληνική αντιπροσωπεία δεν συμφωνεί με τις υπόλοιπες δηλώσεις των άλλων ΥΠΟΙΚ και τόνισε πως απόψε θα υπάρξει μια δεύτερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να συζητηθούν τα όποια σενάρια για την Ελλάδα.

«Η ελληνική πλευρά δεν συμφωνεί με τις απόψεις των υπόλοιπων υπουργών Οικονομικών - Θα συνεχίσουμε τη συνεδρίαση για να εξετάσουμε τις επιπτώσεις αυτού του συμπεράσματος», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, οι 18 ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης «λυπούνται για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» να απαντήσει με αρνητικό τρόπο στις προτάσεις των Θεσμών.

«Οι Έλληνες απέρριψαν τις προτάσεις μας. Τα υπόλοιπα 18 μέλη της Ευρωζώνης εκτίμησαν ότι η κίνηση αυτή έπρεπε να στηλιτευτεί», είπε.

Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα εκπνεύσει την Τρίτη το βράδυ, ενώ αναφερόμενος ξανά στο δημοψήφισμα είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει άδικα την πρόταση των Θεσμών στην κρίση του ελληνικού λαού.

Όπως υπογράμμισε, αν οι Έλληνες πουν «όχι» στην πρόταση των Θεσμών, τότε η πιθανότητα βελτιωμένης συμφωνίας θα είναι περιορισμένη, καθώς η κατάσταση θα γίνει χειρότερη και «θα υπάρξουν κίνδυνοι». Όμως, όπως είπε, αν οι πολίτες πουν «ναι» στη συμφωνία και τις προτάσεις των πιστωτών, τότε τίθεται θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης.

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της ρευστότητας τόνισε πως για το ζήτημα αυτό, πρέπει να δώσει απαντήσεις η ΕΚΤ, μετά τη λήξη του προγράμματος και πρόσθεσε πως είναι αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας, χωρίς χρηματοδότηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ