Μέρκελ - Ολάντ: Πρέπει να έχουμε συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου

Μέρκελ - Ολάντ: Πρέπει να έχουμε συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου
Το Eurogroup του Σαββάτου είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, αρνούμενη να κάνει εικασίες για το τελικά αποτέλεσμα. «Ελπίζουμε πως μια συμφωνία θα επιτευχθεί το Σάββατο», ανέφερε η Α. Μέρκελ.

Όπως ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος ερωτηθείσα αν συμμερίζεται την άποψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με την ελληνική πρόταση, ότι δηλαδή δεν είναι αξιόπιστη, είπε πως ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον υπουργό Οικονομικών για τις εξελίξεις στο Eurogroup, ο οποίος της μετέφερε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά ερωτηματικά που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Υπογράμμισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να εμπλακούν στις τεχνικές διαβουλεύσεις, όπως για παράδειγμα την απόδοση που θα έχουν συγκεκριμένα μέτρα. Όπως υπογράμμισε ακόμα και οι υπουργοί Οικονομικών είναι αναγκαίο να βασίζονται στους εμπειρογνώμονες.

Ο Φρανσουά Ολάντ, από την πλευρά του επεσήμανε πως η συνεδρίαση του Eurogroup του Σαββάτου θα είναι «ζωτικής σημασίας» διότι στενεύουν τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης.

Από την πλευρά του ο Ντ. Τουσκ στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής σημείωσε πως ο πρόεδρος του Eurogroup ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι δε χρειάζεται να διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα και είπε ότι οι ηγέτες καλούν να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου.

Με εμφανή τα σημάδια της κούρασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η εξοντωτική μέθοδος που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική διαπραγμάτευση, δεν είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος δουλειάς. «Είμαι εξουθενωμένος, είμαι κουρασμένος», δήλωσε ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ, σύμφωνα με το ΑΠΕ. «Δεν μου αρέσει αυτή η μέθοδος εργασίας που δεν με αφήνει να κοιμηθώ», «δεν μπορούμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις κουρασμένοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ