Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χορηγεί ELA στις ελληνικές τράπεζες όσο είναι φερέγγυες

Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χορηγεί ELA στις ελληνικές τράπεζες όσο είναι φερέγγυες
Την αισιοδοξία του για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας εξέφρασε ο Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα τόνισε η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υπογράμμισε πως η οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύεται ολοένα και περισσότερο, καθώς η ανάκαμψη αυξάνεται και οι επενδύσεις πληθαίνουν.

Παράλληλα εκτίμησε πως το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2016 και κατά +2% το 2017.

Σχετικά με την πορεία της ποσοτικής χαλάρωσης, εξήγησε πως η αγορά ομολόγων έχει βελτιώσει την προσφορά χρήματος στην Ευρωζώνη. «Στόχος είναι ο πληθωρισμός να παραμείνει κάτω του 2% σε μακροπρόθεσμη βάση» σημείωσε εν συνεχεία.

Αναφερόμενος στη μεταβλητότητα των αγορών, εξήγησε πως πάντα εμφανίζεται μετά από την έναρξη ενός προγράμματος λόγω της μείωσης των τιμών.

Αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας, οπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επανέλαβε ότι απαιτείται μια ισχυρή και συνολική συμφωνία με την Ελλάδα και μάλιστα αυτή πρέπει να έρθει σύντομα.

Ερωτηθείς για τον ELA ο Ντράγκι είπε ότι χορηγείται σε τράπεζες που είναι φερέγγυες και δήλωσε πως σε αυτή τη φάση οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι σε εξέλιξη και άρα πρέπει να ακολουθήσουμε στενά την εξέλιξη ώστε να αξιολογήσουμε τα εχέγγυα και την υγεία των τραπεζών, καθώς δεν υπάρχει προκαθορισμένο όριο για τον ELA.

Την ίδια στιγμή, είπε «έχουμε μία εντολή να υπάρξει εποπτική εντολή για να παρακολουθείται ο στόχος των τιμών. Αν τώρα υπάρχει χρηματοοικονομικός κίνδυνος θα αξιολογήσουμε τα στοιχεία, αλλά δε βλέπουμε ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, αλλά θα ήταν λάθος να ακολουθήσουμε μία λανθασμένη πολιτική οικονομική μόνο και μόνο για τις ασφαλιστικές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ