Τι προβλέπει το σχέδιο της Αθήνας για 9μηνη παράταση

Τι προβλέπει το σχέδιο της Αθήνας για 9μηνη παράταση
Σχέδιο για επέκταση του υφιστάμενου δανειακού προγράμματος κατά εννέα μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ ρίχνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η Αθήνα.

Πρόκειται για το σενάριο που κυκλοφορεί από το Μαξίμου την τελευταία εβδομάδα, παραλλάσσοντας αντίστοιχο γερμανικό σχέδιο για μικρότερης διάρκειας παράταση (μέχρι το φθινόπωρο) και είχε δημοσιοποιηθεί την προηγούμενη Πέμπτη από την γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία απηχεί τις απόψεις της κ. Μέρκελ.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, προβλέπει την αγορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι.

Αναλυτικά:

Τι ζητάμε

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει να περάσει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM το ελληνικό χρέος (ομόλογα) προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (27 δισ. ευρώ) μειώνοντας το κόστος και μεταφέροντας σε βάθος χρόνου την αποπληρωμή.

Ως προς την χρηματοδότηση, να αποδοθεί στη χώρα το ποσό που εκκρεμεί από το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος (1,8 δισ. ευρώ), τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ, και τα 10,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που επιστράφηκαν στον ESM (και το 1,2 δισ. που επίσης διεκδικείται), ενώ θέτει και το γνωστό θέμα της αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων από την ΕΚΤ.

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει ως προϋπόθεση να συμπεριληφθεί στη συμφωνία η διευθέτηση του χρέους, με χρονοδιαγράμματα και εργαλεία απομείωσης.

Τι δίνουμε

Tα «ανταλλάγματα» που συζητά η ελληνική πλευρά σε μία τέτοια συμφωνία είναι:

- Πρώτον, «πιο επώδυνες» μεταρρυθμίσεις στα διαρθρωτικά, εξαιρουμένων των πολύ... «κόκκινων γραμμών», όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η υπαγωγή του ρεύματος στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, η μείωση των συντάξεων, και τα εργασιακά. Ως προς τα δύο πρώτα (ΕΚΑΣ, ρεύμα) πηγές της Κομισιόν υποστηρίζουν επιμόνως ότι δεν υπήρξε επιμονή από τους «θεσμούς» να ενταχθούν στη συμφωνία.

Για τα εργασιακά, το περίφημο "νομοσχέδιο Σκουρλέτη" (για επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και κατώτατου μισθού) παραμένει στο συρτάρι και, κατά δήλωση του υπουργού, θα βγει μόνο εάν δώσει την εντολή ο πρωθυπουργός...

Θεωρείται βέβαιο ότι το πρόγραμμα μέτρων θα είναι εμπροσθοβαρές προκειμένου η ψήφιση-εφαρμογή των πολύ δύσκολων μέτρων να συνδεθεί με την σταδιακή εκταμίευση των ποσών για τις υπέρογκες δανειακές ανάγκες που έχει η χώρα μέχρι το τέλος Αυγούστου. Κι αυτό διότι, από τον Σεπτέμβριο οι ανάγκες «χαλαρώνουν» απότομα, οπότε ουδείς (εκ των δανειστών) μπορεί να αποκλείσει αντίστοιχη χαλάρωση της κυβερνητικής συμπεριφοράς.

- Δεύτερον, μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 από το 0,75% στο 1% του ΑΕΠ. Τούτο σημαίνει επιπλέον μέτρα που θα κυμανθούν στα 500 εκατομμύρια ευρώ.