Θρίλερ με την ελληνική πρόταση: Άλλα λένε Αθήνα και Βρυξέλλες

Θρίλερ με την ελληνική πρόταση: Άλλα λένε Αθήνα και Βρυξέλλες
Σάλος επικρατεί με τη νέα ελληνική πρόταση, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να δηλώνει πως ο Επίτροπος Μοσκοβισί έχει ενημερώσει από χθες τους Έλληνες διαπραγματευτές ότι η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα όσα είχαν συζητήσει Γιούνκερ και Τσίπρας και την ελληνική πλευρά να επιμένει πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία απάντηση ή σχόλιο από τους θεσμούς.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι στον αέρα βρίσκεται και το αποψινό κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ.

Κομισιόν: Δεν επαρκούν οι νέες προτάσεις

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ενημέρωσε χθες το απόγευμα την ελληνική αντιπροσωπεία [ως οι τελευταίες προτάσεις δεν ανταποκρίνονται στις συνομιλίες που είχε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Τετάρτη και αυτών μεταξύ των Ελλήνων υπουργών και του Πιέρ Μοσκοβισί τη Δευτέρα.

Ο ίδιος τόνισε ότι "η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας", ενώ σημείωσε ότι συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές και να υπάρξει ομόφωνη συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Υπενθύμισε μάλιστα τη δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις, χθες από το Στρασβούργο, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα και οι διεθνείς πιστωτές "είναι πιθανό να καταλήξουν σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες", ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα και ότι γίνονται συζητήσεις για τον ΦΠΑ και τις συντάξεις.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης με του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η μόνη προγραμματισμένη υποχρέωση του κ. Γιούνκερ είναι η συμμετοχή του στη σύνοδο ΕΕ - Λατινικής Αμερικής.

Τι απάντα η κυβέρνηση

Κυβερνητικοί κύκλοι ωστόσο διαψεύδουν τα περί ενημέρωσης από τον Πιέρ Μοσκοβισί.

"Για πρώτη φορά σήμερα, στην ενημέρωση της Κομισιόν, υπήρξε επίσημη τοποθέτηση πάνω στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης Ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διευκρινίσει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για τις προτάσεις της από τον κ. Πιέρ Μοσκοβί", αναφέρουν χαρακτηριστικλα.

Όπως μετέδωσε και ο Χρήστος Τσιγουρής, η ελληνική πλευρά αναμένει επίσημη απάντηση στα όσα έχει αντιπροτείνει και υποστηρίζει ότι η νέα της πρόταση είναι φιλόδοξη και στο δημοσιονομικό, καθώς με τις νέες προβλέψεις για τον ΦΠΑ μπορεί να έρθουν στα δημόσια ταμεία 1,4 δισ. ευρώ χωρίς να επιβαρύνονται βασικά είδη και αγαθά.

Μέσα αυτό το σκηνικό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής, συναντήθηκε πριν από την έναρξη της διάσκεψης το μεσημέρι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.