Μέρκελ και Ολάντ ζητoύν επιτάχυνση διαπραγματεύσεων και συμφωνία εντός Ιουνίου

Μέρκελ και Ολάντ ζητoύν επιτάχυνση διαπραγματεύσεων και συμφωνία εντός Ιουνίου
Ο χρόνος πιέζει τόνισαν Μέρκελ και Ολάντ ζητώντας επιτάχυνση διαπραγματεύσεων και συμφωνία εντός Ιουνίου. «Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις με τον Τσίπρα στη Ρίγα», σημείωσαν. Υπάρχει πρόοδος, παραδέχεται η Λαγκάρντ, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη.

Μήνυμα για επιτάχυνση των συνομιλιών ώστε να υπάρξει έγκαιρα συμφωνία της Αθήνας με τους εταίρους έστειλαν από το Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, επ' ευκαιρία συνάντησης για την κλιματική αλλαγή.

Οι συζητήσεις με την Ελλάδα πρέπει να επιταχυνθούν, τόνισε η καγκελάριος, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα όπου και αναμένεται να συναντήσει κατ' ιδίαν τον Αλέξη Τσίπρα. "Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα", δήλωσαν οι δύο ηγέτες.

Ελπίζουμε να υπάρξει ξεκάθαρη πρόοδος στις ομάδες εργασίας, ιδίως στο επονομαζόμενο Brussels Group, σημείωσε η καγκελάριος. Η συμφωνία του Φεβρουαρίου έκανε λόγο για νέο πρόγραμμα έως τα τέλη Μαΐου, υπογράμμισε.

«Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς η παράταση τελειώνει στο τέλος Ιουνίου. Όλοι ενδιαφερόμαστε να ολοκληρώσουμε ως το τέλος Μαΐου. Όταν θα του μιλήσουμε, σίγουρα θα το θέσουμε», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ολοι επιθυμούμε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, τόνισε ο Ολάντ, καλώντας σε επιτάχυνση των διαβουλεύσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης μιας μακροχρόνιας συμφωνίας με την Αθήνα, σημειώνοντας ότι έχει ανάγκες που δεν μπορούν να περιμένουν. «Ο χρόνος πιέζει. Πρέπει να βρεθούν πόροι. Θα έχουμε την ευκαιρία, όπως το κάνουμε συχνά, να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και στην Ρίγα και εκεί θα μιλήσουμε με μια φωνή», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά θέλουμε και να βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση ώστε να μην έχουμε πάντα αυτή την ανασφάλεια. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων - Ελλάδας και ΕΕ - αυτό είναι το πνεύμα το οποίο μας οδηγεί και σίγουρα θα μας οδηγήσει και τις επόμενες ημέρες. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε ως το τέλος Μαΐου να βρίσκονται λύσεις στο τραπέζι», κατέληξε.

Λαγκάρντ: Δύσκολη η κατάσταση

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε να δηλώσει ότι υπάρχει πρόοδος αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη.

"Υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις και υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές", σημείωσε.

Υποστήριξε, σύμφωνα με το πρακτορείο MNI, ότι το Ταμείο πάντα έδειχνε ευελιξία στα προγράμματα χρηματοδότησης που μετέχει.
Πιθανή συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ στη Ρίγα

Γερμανός αξιωματούχος σημείωνε νωρίτερα ότι η Άγκελα Μέρκελ είναι πιθανό να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου στη Ρίγα.

Ο ίδιος τόνισε πάντως πως δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για την ελληνική βοήθεια στη Σύνοδο και πως αποφασιστικής σημασίας είναι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Είναι δεδομένο πως στη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξουν ευκαιρίες για κατ' ιδίαν συζητήσεις επί του ελληνικού ζητήματος, με άλλες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τριμερή συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, αλλά και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος φέρεται να αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες για να υπάρξει διέξοδος στην ελληνική κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ