Το Βερολίνο χαμηλώνει τους τόνους για τις διαπραγματεύσεις

Σε μια επανάληψη όσων εκφράστηκαν στο πρόσφατο Εurogroup για την πορεία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-θεσμών προέβη ο Στ. Ζάιμπερτ.
Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε σήμερα να σχολιάσει τόσο το θέμα της προόδου των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς όσο και το θέμα πρόσφατου εγγράφου του ΔΝΤ που προειδοποιεί για πτώχευση της Ελλάδας τον Ιούνιο.
Απαντώντας στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Δευτέρας σε ερωτήσεις που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αρκέστηκε να επαναλάβει τις εκτιμήσεις του Eurogroup που εκφράστηκαν πριν από μια εβδομάδα, ότι δηλαδή υπήρξε μεν πρόοδος αλλά ότι θα πρέπει να γίνει ακόμη δουλειά για την επίλυση ανοιχτών ζητημάτων που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ θεσμών και ελληνικής πλευράς.
Κανένα σχόλιο για το έγγραφο του ΔΝΤ περί πτώχευσης
Αναφορικά με τη δήλωση του αντικαγκελάριου και προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την αναγκαιότητα παροχής ενός τρίτου πακέτου προς την Ελλάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι στόχος ολόκληρης της γερμανικής κυβέρνησης είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Για την επίτευξη αυτού του στόχου υπήρξαν ήδη δύο πακέτα βοήθειας. Αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος πακέτου.
Κανένα σχόλιο δεν έγινε, αν και διατυπώθηκε σχετική ερώτηση, από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το έγγραφο του ΔΝΤ που είδε το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και κάνει λόγο για κίνδυνο πτώχευσης της Ελλάδος άμεσα, εντός του επόμενου διαστήματος. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Φρεντερίκε φον Τίζενχαουζεν, ερωτηθείσα ακόμη αναφορικά με επαφές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ το τελευταίο διάστημα, δήλωσε άγνοια.
Αντίθετα για «τακτική και εμπιστευτική» επικοινωνία ανάμεσα στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δεν απέκλεισε ότι κατά την συνάντηση των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Ρίγα οι δύο πολιτικοί πιθανώς να έχουν μάλιστα και κατ' ιδίαν συνάντηση.
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στα 4,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο τρίμηνο
Tα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος
Οι βασικές αλλαγές του νέου αναπτυξιακού νόμου - Στόχος ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας
Εθνική ανάγκη η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου
Πιερρακάκης: Το Υπερταμείο είναι καταλύτης μιας μεγάλης οικονομικής αλλαγής στην Ελλάδα
O κ. Πιερρακάκης έδωσε το στίγμα ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι μία από…
Τουριστικά καταλύματα: Αύξηση άνω του 3% στις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις τον Μάρτιο
Η μέση συνολική διανυκτέρευση ανήλθε σε 2,3 ημέρες
Eurostat: Στο 2,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη
Τη μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες
Κομισιόν: «Βλέπει» ανάπτυξη 2,3% φέτος και 2,2% το 2026 για την ελληνική οικονομία
Παρά τις διεθνείς αναταράξεις η ελληνική οικονομία πρόκειται να διατηρήσει την ισχυρή της δυναμική
ΥΠΕΘΟ για Fitch: Επιβεβαίωση της «αταλάντευτης πορείας ανάκαμψης της χώρας»
Η Fitch εστιάζει στην ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που τρέχει με ρυθμό 2,3% το…
Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ, ανασφάλιστα, ακινητοποιημένα και οχήματα με απλήρωτα τέλη
Συνδυασμός τεχνολογίας και επιτόπιων ελέγχων
Fitch: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας - Διατηρεί το rating στο ΒΒΒ-
Ο διεθνής οίκος ανεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη
ΤτΕ: Ταμειακό πλεόνασμα 1,87 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 19.796 εκατ. ευρώ
Με τον αραμπά η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη - Μόλις 0,3% το πρώτο τρίμηνο
H απασχόληση ανέκαμψε, δείχνοντας ανθεκτικότητα.
22/05/2025 13:21
Nέο εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα - Το 70% έχει εργασιακό άγχος - Τι αναζητούν «Ζ» και «Millennials»
22/05/2025 12:04
Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Η Ελλάδα ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες παγκοσμίως στη διείσδυση ΑΠΕ
22/05/2025 12:02