Die Welt: Η Μέρκελ έχει αποφασίσει να σώσει την Ελλάδα

Die Welt: Η Μέρκελ έχει αποφασίσει να σώσει την Ελλάδα
Σίγουρο θεωρεί η γερμανική εφημερίδα "Die Welt" πως η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και επισημαίνει ότι μέχρι να συμβεί αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παράσχει την απαιτούμενη ρευστότητα στην Αθήνα.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι, ακόμα κι αν η συμφωνία αργήσει, τα χρήματα για τους Έλληνες πρέπει να θεωρούνται σίγουρα, επισημαίνοντας πως για να πάρουν τα χρήματα οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όσες θέλουν, όμως λιγότερες από όσες ζητά το Βερολίνο: «Με άλλα λόγια: Αν η Αθήνα δεν κατορθώσει και πάλι να κάνει «ανοικτά και δημόσια κάποια χονδροειδή βλακεία», τότε θα λάβει τα χρήματα από την Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος το έχει αποφασίσει, ίσως και κόντρα στην άποψη του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε».

Η Ευρώπη – και ιδιαίτερα η καγκελάριος – δε θέλουν να ρισκάρουν δείχνοντας την έξοδο στους Έλληνες, κι αυτό είναι κατανοητό. Φοβούνται ότι μία έξοδος θα αποτελούσε ένα ορατό σύμβολο της αναστρεψιμότητας του ευρώ. Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους του κοινού νομίσματος, γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Συνεπώς ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε τελικά σε αυτό το σημείο δίκιο: τη σωτηρία της Ελλάδας δεν έχουν στα χέρια τους ούτε ο Σόιμπλε ούτε οι λοιποί υπουργοί του Εurogroup, αλλά η Αγκελα Μέρκελ και η ΕΚΤ.

«Ωστόσο, εξ' αιτίας των προαναφερθέντων πολιτικών δυσκολιών θα είναι αδύνατη μια εκταμίευση πριν τον Ιούνιο ή ακόμα και τον Ιούλιο. Έτσι η Αθήνα δεν μπορεί να υπολογίζει σε αυτά τα χρήματα για την κάλυψη των πιο άμεσων υποχρεώσεών της.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, η ΕΚΤ πρέπει να δώσει λύση εκεί που οι πολιτικοί έχουν αποτύχει», τονίζει το δημοσίευμα.

Το μεγάλο πρόβλημα τώρα, επισημαίνει η εφημερίδα, είναι πώς θα παρουσιαστεί η όποια νέα συμφωνία στη διεθνή σκηνή. Κι αυτό γιατί η νέα συμφωνία πρέπει να έχει μια μορφή που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από το δύσπιστο γερμανικό κοινοβούλιο και όχι μόνο. Γερμανοί, Ολλανδοί και Φινλανδοί θεωρούνται οι πιο δύσπιστοι από τους Ευρωπαίους για νέα βοήθεια υπέρ της Ελλάδας, αλλά, όπως επισημαίνει η Die Welt, η συμφωνία θα πρέπει να έχει και την «έγκριση» τουλάχιστον από τη μετριοπαθή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόλα αυτά η Welt επισημαίνει ότι υπάρχει η τάση στην Ευρώπη να μην εκδιωχθεί η Αθήνα από το κοινό νόμισμα, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ευρώ δεν είναι αξιόπιστο και θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα.

Το άρθρο καταλήγει ότι για τη διάσωση ή μη της Ελλάδας τελικά θα αποφασίσει η Μέρκελ και η ΕΚΤ και όχι οι υπουργοί Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ