Προβλέψεις της Wood για τις μετοχές και την επόμενη ημέρα των εκλογών

Προβλέψεις της Wood για τις μετοχές και την επόμενη ημέρα των εκλογών
Ελκυστικές αποτιμήσεις κρύβει η ελληνική αγορά, σύμφωνα με ανάλυση της Wood για το χρηματιστήριο. Ωστόσο, εκτιμά ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να είναι νευρικές και μετά τις εκλογές εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας μέχρι να βρεθεί λύση και να υπάρξει κυβέρνηση.


Η εταιρεία δίνει τιμές – στόχους για συγκεκριμένες μετοχές, βλέποντας ότι θα πάει η ψηλά ο ΟΠΑΠ και η Jumbo. Ακόμη δίνει σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με τιμή - στόχο στα 1,65 ευρώ. Οι αναλυτές βλέπουν περιθώρια ανόδου 82% από τα τρέχοντα επίπεδα για τη μετοχή.

Η Wood διατηρεί σύσταση buy και για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με τιμή στόχο τα 2,90 ευρώ (περιθώρια ανόδου 127%), για την Alpha Bank τοποθετούν τη τιμή στόχο στα 0,80 ευρώ (περιθώρια ανόδου 81%) και για την Eurobank στα 0,35 ευρώ (περιθώρια ανόδου 90%).

Οι αναλυτές, αν και θεωρούν απίθανο ένα grexit, τονίζουν ότι θα υπάρξει αστάθεια και αν η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα η ΕΚΤ θα κόψει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και πιθανότατα να πάμε σε νέες εκλογές. Εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία, το πρώτο κόμμα έχει τρεις ημέρες να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Αν δεν τα καταφέρει, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την παίρνει το δεύτερο κόμμα. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, το βασικό σενάριο είναι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτοδυναμία.

Από τη στιγμή που το μόνο κόμμα με το οποίο είναι πρόθυμός να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ (οι Ανεξάρτητοι Έλληνες) συγκεντρώνει κάτω από 3%, το μόνο πιθανό υποψήφιο είναι το Ποτάμι. Το κόμμα αυτό αναμένεται να κερδίσει περίπου 20 έδρες και έχει ήδη διακηρύξει τη βούλησή του να μπει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν ευχαριστημένη με τέτοια συνεργασία. Ως εκ τούτου, σε αυτό το σενάριο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί με το Ποτάμι ή αν θα σύρει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Η Wood θεωρεί εξαιρετικά απίθανη μια συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Κατά συνέπεια τα βασικά σενάρια είναι σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή τα εξής τρία:

1) Αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ
2) Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι
3) Νέος γύρος εκλογών