Στα 2,7 δισ. οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου

Στα 2,7 δισ. οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου
Στα 2,7 δισ. ευρώ εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα ανέλθει φέτος το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων

υποχρεώσεων.Κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε στους βουλευτές αναλυτικά στοιχεία για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, τόσο για το 2013 όσο και για το 2014.

Ειδικά για φέτος και την πορεία του προγράμματος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε τους βουλευτές ότι«μέχρι τέλος Ιουνίου, έχουν πληρωθεί από την ειδική πίστωση, 275 εκατομμύρια ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν εξοφληθεί ανέρχονται σε 435 εκατομμύρια». Το ποσό της μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι υψηλότερο από τα ποσά που έχουν δοθεί από την ειδική πίστωση, είπε ο αναπληρωτής υπουργός και εξήγησε ότι η επιπλέον διαφορά χρηματοδοτήθηκε από τα ταμειακά διαθέσιμα της ειδικής πίστωσης του προηγούμενου έτους.Όπως, εξάλλου, τόνισε, στο Μεσοπρόθεσμο έχει προβλεφθεί η εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ύψους 502 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπρόσθετα στο ποσό αυτό, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την κατανομή επιπλέον 117 εκατομμυρίων ευρώ από πιστώσεις του προϋπολογισμού, ανεβάζοντας το ποσό που εκτιμάται ότι θα εξοφληθεί στα 619 εκατομμύρια ευρώ. Ως αποτέλεσμα δε της μεταφοράς τηςθετικής επίπτωσης της καλύτερης εκτέλεσης του περσινού προϋπολογισμού, σε σχέση με τους στόχους, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό, επιπλέον 600 εκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 1,2 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ