Εμπλοκή διαρκείας με τα χρέη του Δημοσίου - Πληρώνει με πέντε μήνες καθυστέρηση

  Εμπλοκή διαρκείας με τα χρέη του Δημοσίου - Πληρώνει με πέντε μήνες καθυστέρηση
Aπίστευτες είναι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες: κατά μέσο όρο υπερβαίνουν τους πέντε μήνες, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται κατάφωρα η νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι και προβλέπει ότι το κράτος θα εξοφλεί τις υποχρεώσεις του εντός 30 ημερών!


Ετσι, όχι μόνο το Δημόσιο αποδεικνύεται ο χειρότερος κακοπληρωτής στην αγορά, αλλά με τη πρακτική του αυτή καταδικάζει σε χρηματοδοτική ασφυξία χιλιάδες εγχώριες επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που παραμένουν κλειστές οι στρόφιγγες της ρευστότητας.
Σύμφωνα με δημοσιεύμα των Νέων, πρόκειται για καθυστερήσεις που έχουν φέρει σε απόγνωση ακόμα και ολόκληρους κλάδους, με τους επιχειρηματίες να προχωρούν ακόμα και σε επισχέσεις προκειμένου να πιέσουν για την αποπληρωμή των οφειλών. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Μαΐου, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημόσιου έφτανε περίπου τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
155 ΗΜΕΡΕΣ. Η οικονομική κρίση επιδείνωσε τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, η οποία με συντηρητικούς υπολογισμούς έφτασε κατά μέσο όρο τις 175 ημέρες στο διάστημα 2008 - 2013. Το 2014 η καθυστέρηση σημείωσε μικρή μείωση στις 155 ημέρες, χωρίς ωστόσο να αλλάζει η ουσία, αφού και το διάστημα αυτό εξακολουθεί είναι απαγορευτικό για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Κομισιόν που κατατάσσουν το ελληνικό Δημόσιο στις πρώτες θέσεις των κακοπληρωτών μεταξύ των άλλων χωρών της ΕΕ. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση των χωρών στις οποίες παρατηρούνται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις πληρωμών στις συναλλαγές Δημοσίου και ιδιωτών.
Την πρώτη θέση έχει η Ιταλία με 165 ημέρες , ακολουθεί η Ελλάδα με 155 ημέρες, την τρίτη θέση είναι η Ισπανία με 154 ημέρες και στην τέταρτη η Πορτογαλία με 129 ημέρες. Την ίδια ώρα ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 58 ημέρες. Στον αντίποδα πάντως βρίσκονται η Φινλανδία (24 ημέρες), η Εσθονία (25 ημέρες), η Νορβηγία (34 ημέρες) και η Σουηδία (35 ημέρες) που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη συνέπεια στις πληρωμές μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών.