Γιούνκερ: Πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης στις αποφάσεις της τρόικας

Γιούνκερ: Πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης στις αποφάσεις της τρόικας
Με κριτική διάθεση, αλλά και με θετικά σχόλια για τα έργα και τις ημέρες της τρόικας στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, εμφανίσθηκε στις

Βρυξέλλες ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Απευθυνόμενος προς την ολομέλεια των ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ενόψει της διαδικασίας για την επικύρωση της επιλογής του στο αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν από την Ευρωβουλή την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, ο Λουξεμβούργιος πολιτικός ανέφερε ότι υπήρξε πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων της τρόικας. Σημείωσε ότι ο ίδιος είχε διατυπώσει ενστάσεις ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στις επιχειρήσεις διάσωσης, γνωρίζοντας ότι το Ταμείο εφαρμόζει παντού και πάντα τις ίδιες συνταγές. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η συμμετοχή αυτή επιβλήθηκε διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε την απαραίτητη για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων «τεχνογνωσία», ενώ ταυτόχρονα επισήμανε ότι υπήρξαν και θετικές πτυχές στις δράσεις της τρόικας.

Από ελληνικής πλευράς, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, έθεσε προς τον προτεινόμενο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προεδρία της Επιτροπής, ερωτήματα σχετικά τόσο με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας όσο και με το Κυπριακό.

Ο κ.Γιουνκέρ, χωρίς να δώσει εξειδικευμένες απαντήσεις, αναφέρθηκε γενικώς σε ευθύνες των εθνικών κυβερνήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι αυτός που δημιούργησε τη διαφθορά σε κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ούτε αυτός που συνέστησε να μην φορολογούνται στην Ελλάδα «οι πάμπλουτοι και οι Ωνάσηδες». Ως προς το Κυπριακό αρκέστηκε στην αναφορά ότι η επίλυσή του αναζητείται κυρίως στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ