Kατά 1,2 δισ. ευρώ μειώθηκε το έλλειμμα στο α' τετράμηνο 2014

Kατά 1,2 δισ. ευρώ μειώθηκε το έλλειμμα στο α' τετράμηνο 2014
Σημαντική μείωση κατά 1,2 δισ. ευρώ εμφάνισε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο τετράμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το έλλειμμα υποχώρησε στα 2,2 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος μόλις κατά 220 εκατ. ευρώ, αλλά και την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό.
Ειδικότερα, όσον αφορά το εμπορικό έλλειμμα, η αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 546 εκατ. ευρώ) αντιστάθμισε τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές καυσίμων και τη μείωση του ελλείμματος των λοιπών αγαθών.
Η τελευταία οφείλεται στη μείωση της δαπάνης για εισαγωγές, δεδομένου ότι, οι εισπράξεις από εξαγωγές λοιπών αγαθών, εκτός καυσίμων και πλοίων, έμειναν σχεδόν στάσιμες.
Όσον αφορά στα έσοδα από τον τουρισμό καταγράφεται αύξηση κατά 27,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013, αντανακλώντας άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 21,1%, ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος αυξήθηκαν κατά 26,9%.
Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε τον Απρίλιο του 2014 έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,1 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013.
Το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου 2014 το εν λόγω ισοζύγιο παρουσίασε έλλειμμα 768 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,3 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2013. Όσον αφορά στις εξελίξεις στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών, καταγράφεται αύξηση των άμεσων επενδύσεων στη χώρα κατά 229 εκατ. ευρώ.
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εισροή 5,6 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων μη κατοίκων τόσο σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων όσο και σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ