Πίκρα και συναίσθημα στην αποχώρηση, ετοιμάζει κοστούμι αντικαταστάτης

Πίκρα και συναίσθημα στην αποχώρηση, ετοιμάζει κοστούμι αντικαταστάτης
«Φεύγω με ψηλά το κεφάλι. Δεν νοιώθω εξιλαστήριο θύμα γιατί κάτι πήγε στραβά. Αυτοί που νιώθουν ότι κάτι έχει πάει στραβά, ας κοιτάξουν τα δικά τους πεπραγμένα».


Με τις φράσεις αυτές και σε έντονα φορτισμένο κλίμα, ο απελθών γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, αποχαιρετώντας- παρόντος του υπουργού Οικονομικών- τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρθηκε, παράλληλα, στα αποτελέσματα της θητείας του, η οποία διήρκησε περίπου 1,5 έτος (η θέση είναι κανονικά 5ετής). «Στήσαμε από το μηδέν τη φορολογική και την τελωνειακή διοίκηση. Η αποτίμηση του έργου μου θα είναι ασύγκριτα θετική».
Ερωτηθείς εάν υποχρεώθηκε σε παραίτηση, δήλωσε ότι «δεν έχει κανένας το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ. Παραιτούμαι γιατί πρέπει να παραιτηθώ».
Σε άλλη δε ερώτηση, «εάν πιστεύει ότι τα μέτρα που έλαβε στη θητεία του, έκαναν καλό στον ελληνικό λαό» απάντησε ότι «δεν έχω πάρει κανένα μέτρο. Όλα τα μέτρα τα παίρνει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η δουλειά μου ήταν να τα υλοποιώ. Πρέπει να στήσουμε θεσμούς και διοίκηση, που δεν πρέπει να ρωτάει εάν πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Πρέπει να την κάνει».
Ο κ. Θεοχάρης ευχαρίστησε θερμά τον υπουργό Οικονομικών για τη συνεργασία, για να ακολουθήσει ασπασμός των δύο ανδρών. «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη στήριξη από τον κ. Στουρνάρα» είπε ο κ. Θεοχάρης, προσθέτοντας ότι «εγώ ήμουν γενικός γραμματέας, είχα μία ημι-αυτονομία. Λογοδοτούσα στον υπουργό μου». Ενώ, ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον κ. Θεοχάρη για την «πολύτιμη συνεργασία» και για «το ήθος, εντιμότητα και σεβασμό προς το δημόσιο συμφέρον».
Σχετικά με το «κυνήγι» της μεγάλης φοροδιαφυγής, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ότι «έχει δώσει όλα τα όπλα στον κ. Θεοχάρη για να χτυπήσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή και όχι τα μικρά ψάρια» ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο «κυνήγι» ως «το πιο δύσκολο πράγμα». Δεδομένων, είπε, τόσο των προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης, όσο και του «οπλοστασίου» που διαθέτουν οι φοροδιαφεύγοντες. Τόνισε, όμως, ότι επισκέφθηκε χθες το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, όπου έχουν βεβαιωθεί 270 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και έχουν καταλογιστεί πρόστιμα και φόροι ύψους 80 εκατ. ευρώ. Σημείωσε δε, ότι θεωρεί πως τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στις υπόλοιπες 130 υποθέσεις.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επισήμανε για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι «θα ήθελα να πηγαίναμε ακόμη καλύτερα. Δεν είναι εύκολο πράγμα. Ο Θεοχάρης έκανε ό,τι μπορούσε».
Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σήμερα είχε μια συνάντηση πέντε ωρών με τον κ. Θεοχάρη (προτού ανακοινωθεί η αποδοχή της παραίτησης για προσωπικούς λόγους), διέψευσε ότι «μου ζητήθηκε να του πω να παραιτηθεί» προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει απομάκρυνση, άρα δεν υπάρχει εκτόνωση». Δήλωσε, επίσης, ότι έχουν ενημερωθεί οι εταίροι για την παραίτηση του γενικού γραμματέων Δημοσίων Εσόδων, από μια θέση που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
Αναφορικά με τη διαδικασία κάλυψης της θέσης αυτής, ο κ. Στουρνάρας, είπε «θα ακολουθηθεί μια ανοικτή διαδικασία. Το πολύ σε 10 ημέρες θα έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης. Ο Θεοχάρης θα μείνει όσο χρειάζεται για να ενημερώσει και να παραδώσει τη σκυτάλη».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Μega, έχει ήδη βρεθεί ο αντικαταστάτης του γενικού γραμματέα εσόδων, το όνομα του οποίου θα γίνει γνωστό μέσα στις επόμενες 48 ώρες

Δεν θα πάρει αποζημίωση

Κατηγορηματικά διαψεύδουν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ότι ο απελθών Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης θα λάβει αποζημίωση ύψους 250.000 ευρώ, μετά την παραίτησή του.Ο κ. Θεοχάρης δεν θα πάρει καθόλου αποζημίωση, καθώς ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του από τη συγκεκριμένη θέση, υποστηρίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ