ΕΣΕΕ: Ένταξη δανείων ΤΕΜΠΜΕ στην αναστολή των δόσεων

 ΕΣΕΕ: Ένταξη δανείων ΤΕΜΠΜΕ στην αναστολή των δόσεων
Η ΕΣΕΕ με αφορμή την υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που παρέχει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες, επαγγελματίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις να αναστείλουν την καταβολή των δόσεων δανείων που έχουν πάρει με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μέχρι 31/12/2014, ζητά να περιληφθούν στις εν λόγω ρυθμίσεις και τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από το πρώην ΤΕΜΠΜΕ.


Όπως σημειώνει η Συνομποσπονδία, οι θετικές ρυθμίσεις της Υπουργικής Απόφασης πρέπει να ισχύσουν για το σύνολο της αγοράς και όχι μόνο για ένα περιορισμένο τμήμα της, επισημαίνοντας ότι τα δάνεια ΤΕΜΠΜΕ εξακολουθούν να προκαλούν υπέρμετρα προβλήματα σε μεγάλο αριθμό βιώσιμων επιχειρήσεων, οδηγώντας πολλές από αυτές σε αδιέξοδο και στο οριστικό λουκέτο.

Η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερήσιου έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας υπέγραψε χθες Υπουργική Απόφαση παρέχοντας σε δανειολήπτες, επαγγελματίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις την δυνατότητα να αναστείλουν την καταβολή των δόσεων δανείων που έχουν πάρει με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μέχρι 31/12/2014.
Η απόφαση αυτή του κ. Υπουργού είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς δίνει μία προσωρινή οικονομική ελάφρυνση στις επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί με τον τρόπο αυτό για να συνεχίσουν την λειτουργία τους και να μπορέσουν σε βάθος χρόνου να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, στις σχετικές ρυθμίσεις της Υπουργικής Απόφασης δεν συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από το πρώην ΤΕΜΠΜΕ, τα οποία εξακολουθούν να προκαλούν υπέρμετρα προβλήματα σε μεγάλο αριθμό βιώσιμων επιχειρήσεων, οδηγώντας πολλές από αυτές σε αδιέξοδο και στο οριστικό λουκέτο.
Ο εμπορικός κόσμος της χώρας ζητάει με επίταση από τον κ. Υπουργό την άμεση υπαγωγή και των σχετικών δανείων ΤΕΜΠΜΕ 1 και ΤΕΜΠΜΕ 2 στις θετικές ρυθμίσεις της σχετικής Υπουργικής Απόφασης περί αναστολής, ώστε αυτή να παράξει τα ευεργετικά της αποτελέσματα στο σύνολο της αγοράς και όχι μόνο σε ένα περιορισμένο τμήμα της.
Παράλληλα, το ελληνικό εμπόριο επιθυμεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, την πλήρη δραστηριοποίηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης στην κατεύθυνση στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υλοποιηθεί η πρόταση που έχει καταθέσει το ΕΤΕΑΝ για την πενταετή παράταση του ομολόγου των 800 εκατ. ευρώ, κίνηση η οποία θα προσδώσει εγγυοδοσία ύψους μέχρι και 8 δισ. ευρώ στις Μμε επιχειρήσεις.
Η εγγυοδοσία αυτή θα επιτρέψει στο ΕΤΕΑΝ να βγει από το λήθαργο, να λειτουργήσει αναπτυξιακά και προς όφελος των μικρών της αγοράς και να σχεδιάσει νέα προγράμματα για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί μία σταθερή ροή αγαθών και υπηρεσιών, χωρίς να απαιτείται η χρήση κεφαλαίων, απελευθερώνοντας με αυτό τον τρόπο ρευστότητα στην ελληνική αγορά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ