Ο τουρισμός βαδίζει για νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων

Ο τουρισμός βαδίζει για νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων
Οι προοπτικές ανάπτυξης και οι επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού, αναλύθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΞΕΕ) και η πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στην έναρξη των εργασιών της ημερίδας με τίτλο «Τουρισμός: Μια αναδυόμενη αγορά» η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, υπογράμμισε ότι ο τουρισμός με τα αποτελέσματα που πέτυχε το 2013 απέδειξε ότι μπορεί να πρωτοστατήσει στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τονίζοντας ότι μεγάλη πρόκληση για το ΥΠΟΤ είναι επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τη γερμανική πλευρά, με επίκεντρο την προτεραιότητα στην τουριστική εκπαίδευση και την ανάδειξη του θεσμού της μαθητείας στα πρότυπα του διττού συστήματος.

Το 2013 επισκέφθηκαν την Ελλάδα περίπου 20 εκατομμύρια τουρίστες, 15,5% περισσότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ περίπου 2,2 εκατομμύρια προέρχονταν μόνο από τη Γερμανία, ανέφερε η υπουργός. Για το 2014 εκτίμησε ότι ο ελληνικός τουρισμός βαδίζει για νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον Γερμανό πρεσβευτή δρ Πέτερ Σόοφ ευχαρίστησε τη Γερμανία για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει υποστηρίξει την Ελλάδα όσο η Γερμανία.

Εστιάζοντας στο μέτωπο του ιατρικού τουρισμού ο κ. Γεωργιάδης ανάφερε ότι «εδώ μπορεί να συντελεστεί ένα θαύμα για τον ελληνικό τουρισμό, μέσω της αύξησης των αφίξεων» και σημείωσε ότι με την ΚΥΑ που θεσμοθετεί τον ιατρικό τουρισμό λαμβάνονται όλες οι δράσεις για την ανάπτυξή του.

Εξάλλου, ο κ. Σόοφ ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα από ήλιο και θάλασσα» και πρόσθεσε ότι «βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης στα πολιτιστικά ταξίδια και στα ταξίδια πόλεων (city breaks) καθώς και στον ιατρικό τουρισμό και τον τουρισμό θαλάσσης».

«Εκ του αποτελέσματος δικαιωνόμαστε όλοι εμείς που επί σειρά ετών υποστηρίζαμε την απαραίτητη αναβάθμιση του τουρισμού, τόσο σε επίπεδο κυβερνητικών προτεραιοτήτων όσο και στο επίπεδο κοινωνικής αποδοχής του τουρισμού ως της σημαντικότερης οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης, προσθέτοντας ότι είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι «ο τουρισμός θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης που τόσο έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες της έπειτα από πέντε συνεχόμενα χρόνια οπισθοδρόμησης. Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήσαμε επί σειρά ετών δείχνει ότι ξεπερνιέται. Είναι πρόδηλη η ανάγκη για νέα τουριστικά προϊόντα, νέες πρακτικές και κυρίως στρατηγική για την άμβλυνση της υψηλής εποχικότητας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ