Γιατί οι Ευρωπαίοι μας «βγάζουν» από το Ευρώ

Γιατί οι Ευρωπαίοι μας «βγάζουν» από το Ευρώ
Ο εκνευρισμός των τελευταίων ημερών που είχε αποκαλύψει το Fpress (πατήστε εδώ για λεπτομέρειες) αρχίζει να εκφράζεται δημοσίως.

Με μοχλό τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης αρχίζει και πάλι ο πόλεμος των εντυπώσεων με τη δημιουργία κλίματος εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ. Χθες το χορό ξεκίνησαν οι Financial Times μετά από πέντε μήνες ξαναθυμήθηκαν την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ. Σήμερα όμως αρχίζουν να μπαίνουν και άλλοι στο παιγνίδι προβαίνοντας σε καταιγισμό δημοσιευμάτων τα οποία είτε μιλούν για την πιθανότητα Grexit είτε για την «απελπιστική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας» είτε αναφέρουν ότι η ελληνική ανάκαμψη είναι στα χαρτιά. Και τα μέσα αυτά είναι το BBC, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων και αυστριακές εφημερίδες.

Πέραν όμως των ΜΜΕ θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και αδυναμίας εξυπηρέτησής του βάζει και ο ανεξάρτητος οίκος αναλύσεων Capital Economics ο οποίος όλως «συμπτωματικώς» ειδικεύεται στην παροχή συμβουλών για επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία.
Όλο αυτό το σκηνικό διαμορφώνεται μετά την απολύτως επιτυχημένη προσπάθεια πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης όπου το τίμημα ξεπέρασε και την ποιο αισιόδοξη προσδοκία. Αν κάποιος ακτινογραφήσει το προφίλ των ενδιαφερόμενων για τον Αστέρα δεν έχει παρά να διαπιστώσει ότι εκτός παιγνιδιού έμειναν οι Ευρωπαίοι επενδυτές που είχαν την πεποίθηση ότι ο διαγωνισμός στην καλύτερη περίπτωση θα κηρυσσόταν άγονος λόγω τιμήματος. Και η πεποίθησή τους αυτή προέκυπτε από το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα του χρέους και άρα οι ενδιαφερόμενοι θα συνυπολόγιζαν στις προσφορές τους το country risk.
Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι έπεσαν έξω. Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν απέλπιδα προσπάθεια μέσω των διεθνών ΜΜΕ με τα οποία έχουν «ειδικές σχέσεις» να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. Μια έξοδος που όμως θα ήταν καταστροφική για την Ευρώπη η οποία έχει δανείσει την Ελλάδα και ταυτόχρονα έχει δεσμευτεί για περικοπή του ύψους του χρέους αν η Ελλάδα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Το παιγνίδι πλέον αρχίζει να γίνεται σκληρό και το ερώτημα που τίθεται είναι σε ποιο βαθμό οι πιέσεις που ασκούνται σε ισχυρό ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργήσουν εμπλοκές στην πορεία προς τη μείωση του ύψους του ελληνικού χρέους.
Το πρόβλημα που προκύπτει για τους ευρωπαίους επενδυτές δεν αφορά μόνο στις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου αλλά και στις διεργασίες που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα για άμεσες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα σε κλάδους αιχμής όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και το real estate.
Φαίνεται όμως ότι το παιγνίδι το χάνουν καθώς αυτή τη στιγμή μιλάει το χρήμα των Αράβων και Αμερικανών επενδυτών που αναλαμβάνουν το ρίσκο ποντάροντας στα κέρδη από την ελληνική ανάκαμψη. Και το χρήμα αυτό δεν ήλθε να μιλήσει από μόνο του αλλά μετά από συντονισμένες κινήσεις της κυβέρνησης αλλά και ελλήνων επιχειρηματιών που έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες προσέλκυσης κεφαλαίων.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
[email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ