Οι λόγοι της κόντρας κυβέρνησης-τρόικας. Οι φόβοι "στραπάτσου"

Οι λόγοι της κόντρας κυβέρνησης-τρόικας. Οι φόβοι "στραπάτσου"
Οι αλλεπάλληλες αναβολές στην επιστροφή των επικεφαλής της Τρόικας ήταν το πρώτο μέσο πίεσης προς την Αθήνα να "κόψει" τις ενστάσεις για το μείγμα μέτρων που απαιτούνται για τη τελευταία(;) τριετία του Προγράμματος.

Τη σκυτάλη της πίεσης πήρε ο "πολύς" Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EUROGROUP σε επίπεδο τεχνοκρατών, ο οποίος μερικές ημέρες μετά από την επίσκεψη του στην Αθήνα και τη πολύωρη συνάντηση του με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα, κάλεσε εκτάκτως τους Έλληνες ανταποκριτές για να τους μεταφέρει τη δυσφορία κάποιων κυβερνήσεων για το... μπαϊράκι της Αθήνας και να στείλει εκ νέου μήνυμα ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει το... μάθημα της. Η τρίτη και... φαρμακερή ήρθε δια στόματος όχι κάποιου τυχαίου αλλά του ίδιου του Όλι Ρεν, ο οποίος αφενός ξεκαθάρισε στην ελληνική κυβέρνηση ότι οι αποφάσεις για το Χρέος θα ληφθούν μετά από τις Ευρωεκλογές αφετέρου ότι θα υπάρχει επιτήρηση όσο η Ελλάδα έχει Χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ της!

Ηλεκτρισμένο κλίμα
Στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, όπου τα νέα φτάνουν πολύ πριν βγουν στο φως της δημοσιότητας, το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο εδώ και ημέρες, καθώς μπορεί επισήμως η γραμμή να είναι "δεν πρόκειται να λάβουμε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα- ζητούμε τη τήρηση των δεσμεύσεων για την ελάφρυνση του Χρέους", ωστόσο αυτό που φοβούνται έμπειρα στελέχη στις διαπραγματεύσεις, είναι ενδεχόμενο νέο στραπάτσο, ανάλογο με αυτό το Φθινόπωρο του 2011, όταν η τότε κυβέρνηση υποχρεώθηκε να υποστείλει ατάκτως τη σημαία της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Αυτό που σημειώνουν τα ίδια στελέχη είναι ότι στη παρούσα φάση σαφώς βρισκόμαστε σε πολύ καλλίτερη θέση, καθώς το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι τέτοιο που αφαιρεί πολλά επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι εάν δεν αλλάξει άρδην η στείρα θεώρηση των πραγμάτων, κυρίως από το Βερολίνο, εάν δηλαδή πρωτίστως οι Γερμανοί δεν βάλουν νερό στο κρασί της συνταγής λιτότητας, τότε η κόντρα θα φτάσει στα άκρα.

Τα μηνύματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Τρόικας μέσω της ανοικτής γραμμής επικοινωνίας που έχουν με το οικονομικό επιτελείο όλο αυτό το διάστημα της απουσίας τους, έχουν εκφράσει εσχάτως την απορία για την ένταση των αντιδράσεων της ελληνικής πλευράς ως προς την αναγκαιότητα κάλυψης "κενού" το 2014. Αυτό που σημειώνουν από το στρατόπεδο της Τρόικας, παραπέμποντας και στην Έκθεση Αξιολόγησης του Ιουλίου, είναι ότι η Αθήνα είχε συνυπογράψει πως τα μέτρα που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι για τη κάλυψη "κενού" 1,9 δισ ευρώ, θα επαναξιολογηθούν το Φθινόπωρο, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν όντως η απόδοση τους είναι η προσδοκώμενη.

Οι "ουρές"
Στη πραγματικότητα, το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών έως τις 2 Νοεμβρίου, οπότε καλώς εχόντων των πραγμάτων επιστρέφουν οι επικεφαλής της Τρόικας, δεν είναι τόσο τα μέτρα του καλοκαιριού αλλά οι "ουρές" του 2013, με πιο χαρακτηριστικό το πρόβλημα των Ασφαλιστικών Ταμείων και των ΔΕΚΟ. Παρά την αναδίπλωση ως προς το ενδεχόμενο περικοπών στις κύριες συντάξεις στα "ευγενή" Ταμεία και στο πρώην ΤΕΒΕ, το πρόβλημα της επαρκούς χρηματοδότησης των Ταμείων χωρίς μέτρα, χαρακτηρίζεται γρίφος από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας. Όλα ξεκινάνε από τη "τρύπα" του 1,8 δισ ευρώ, η οποία κατά τα 800 εκατ. ευρώ μπορεί να καλυφθεί από το Αποθεματικό του Προϋπολογισμού αλλά το 1 δισ ευρώ παραμένει στον "αέρα". Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργείων τις προηγούμενες ημέρες, ήταν κοινή η διαπίστωση ότι για να ανάψει πράσινο φως η Τρόικα σε μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει και μέτρα τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, άμεσης δημοσιονομικής απόδοσης, δηλαδή περικοπές έστω "κάθετες".

Γρίφος οι «τρύπες» στα ταμεία

Ζήτημα γεννάται, επίσης, ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο και αφορούν στα ευγενή Ταμεία και τις εισφορές τους, οι οποίες πρέπει να έρθουν στα επίπεδα του ΙΚΑ, αλλά με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο, υποχρέωση που παραπέμπει ευθέως σε ανάλογες περικοπές παροχών, όχι μόνο στους νέους αλλά και στους νυν συνταξιούχους. Επί του θέματος, στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μετά από την αναδίπλωση που έγινε, παραδέχονται ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό αλλά θα επιχειρηθεί να κερδίσουμε χρόνο, παραπέμποντας σε Αναλογιστικές Μελέτες.


Το πρόβλημα των Ταμείων δεν είναι το μοναδικό, καθώς στο "παζάρι" για το "κενό" του 2014, ενδεχομένως να εμπλακεί και το Υγείας, παρά το ότι το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι οι παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί και "τρέχουν" είναι επαρκείς και αποδοτικές. Αντιθέτως, η Τρόικα θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης ως προς τη φαρμακευτική δαπάνη, απαιτώντας άμεση μείωση των τιμών στα γενόσημα. "Παζάρι" μπορεί να γίνει και ως προς τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς η "ομπρέλα" πάνω από απόστρατους και εν ενεργεία ένστολους στοίχισε περίπου 250 εκατ. ευρώ και όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι πολύ πιθανόν, εάν χρειαστεί, να ζητηθούν από το Άμυνας ισοδύναμα μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΝΦΙΑ από τον... Μάρτιο

Η κυβέρνηση επιταχύνει τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και φέρνει την εκκαθάρισή του αρκετά νωρίτερα μέσα…