ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

 ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο, κατά 412 εκατ. ευρώ μικρότερο εκείνου του Αυγούστου του 2012, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας.

Η μείωση του πλεονάσματος οφείλεται στην άνοδο του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων και στην εμφάνιση ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων, στο οποίο είχε καταγραφεί πλεόνασμα τον Αύγουστο του 2012, ενώ αυξήθηκε και το εμπορικό έλλειμμα, σημειώνει η ΤτΕ σε σχετική ανακοίνωση.

Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών, αναφέρει η ΤτΕ.

Η σημαντικότερη θετική εξέλιξη του Αυγούστου είναι η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, κυρίως λόγω της ανόδου των τουριστικών εισπράξεων. Επίσης, το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων και πλοίων περιορίστηκε, καθώς συνεχίστηκε η άνοδος των εισπράξεων από εξαγωγές και η μείωση της δαπάνης για εισαγωγές. Οι εξελίξεις αυτές όμως δεν αντιστάθμισαν την επιδείνωση των ισοζυγίων καυσίμων και πλοίων, με αποτέλεσμα το συνολικό εμπορικό έλλειμμα να αυξηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ