Η απόφαση Βρούτση ρίχνει στο καναβάτσο τους μπαταχτσήδες

Η απόφαση Βρούτση ρίχνει στο καναβάτσο τους μπαταχτσήδες
Η ιστορία είναι γνωστή και παλιά. Υπήρχαν επιχειρήσεις που υπέβαλαν Αναλυτικές Περιοδικές Καταστάσεις στο ΙΚΑ αλλά δεν πλήρωναν τις εισφορές. Ορισμένα υποκαταστήματα του ΙΚΑ έκαναν τα στραβά μάτια και έτσι η εισφοροδιαφυγή πήγαινε σύννεφο.


Και σε αυτό έχει τεράστιες ευθύνες η διοίκηση του ΙΚΑ υπό τον κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Όμως οι νέες ρυθμίσεις Βρούτση με τις οποίες προβλέπεται η διασταύρωση των δηλώσεων με τις πληρωμές κλείνει τα περιθώρια για αλισβερίσια και ρουσφέτια σε μπαταχτσήες επιχειρηματίες καθώς όποιος δεν πληρώνει δεν θα μπορεί να υποβάλλει ΑΠΔ.
Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά όταν οι εργαζόμενοι θα πηγαίνουν να σφραγίσουν βιβλιάρια υγείας θα ξέρουν ότι ο εργοδότης τους έχει φεσώσει το ΙΚΑ και αφήνει ουισαστικά τους ίδιους ακάλυπτους. Έτσι θα είναι μονόδρομος η υποβολή καταγγελιών με τις όποιες συνέπειες επιφέρει αυτό για τους επιχειρηματίες μπαταχτσήδες.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ήδη εκνευρισμό σε όσους είχαν μάθει στις λαμογιές και συντηρούσαν επιχειρήσεις σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος.
Και όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις θεωρούν ότι το πάρτι με τις επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν εισφορές τελειώνει και όσοι δεν πληρώνουν θα αναγκαστούν ναβάλουν λουκέτα.
Έτσι οι συνθήκες ομηρίας των εργαζόμενων από επιχειρήσεις που δεν τους πλήρωναν αλλά λειτουργώντας ως νταβατζήδες τους «κρατούσαν» με το επιχείρημα ότι είστε ασφαλισμένοι λαμβάνουν τέλος.
Σημειωτέον ότι οι διασταυρώσεις πλέον λαμβάνουν ποιο ευρεία έκταση. Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα ΝΕΑ στη φάκα έπεσαν από διασταυρώσεις επιχειρήσεις οι οποίες είχαν φεσώσει το ΙΚΑ με 10 εκ Ευρώ και είχα υποβάλλει αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ 2,5 εκ Ευρώ. Αυτοί αν δεν γινόταν διασταύρωση θα συνέχισαν να χρωστούν στο ΙΚΑ και θα έβαζαν στην τσέπη τον ΦΠΑ. Όμως αυτό δεν θα γίνει καθώς ο ΦΠΑ θα αποδοθεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία απευθείας.
Και αυτό είναι πρόοδος. Κάτι ουσιαστικό πάει να αλλάξει σε αυτή τη χώρα κα σε αυτό το βήμα τα εύσημα ανήκουν στ Γιάννη Βρούτση.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
[email protected]