H Juanita, η Dolores και ο Antonio ξεσκεπάζουν τη φοροδιαφυγή πασίγνωστου επιχειρηματία

Ελεγκτές της ΑΑΔΕ παρουσιάστηκαν ως Ισπανοί τουρίστες και εντόπισαν ενοικίαση βίλας στη Μύκονο με… μαύρα έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ

H Juanita, η Dolores και ο Antonio ξεσκεπάζουν τη φοροδιαφυγή πασίγνωστου επιχειρηματία

Τον Αύγουστο η ΑΑΔΕ παράγει ειδήσεις και μάλιστα γεμάτες από … μυστήριο και περιπέτεια. Το σκηνικό γνώριμο: η Μύκονος των celebrities και των χλιδάτων πάρτι. Οι πρωταγωνιστές; Εφοριακοί υπάλληλοι που έδωσαν στους εαυτούς τους ισπανικά ονόματα για να εντοπίσουν την παράνομη ενοικίαση πολυτελούς βίλας. Από τα όσα έγιναν γνωστά, οι ελεγκτές πέτυχαν στο έργο τους εξασφαλίζοντας μερικές χιλιάδες ευρώ έσοδα για το δημόσιο αλλά και ένα «ζουμερό» ανάγνωσμα για όλους εμάς. Ιδού λοιπόν.

Μια νέα επιχείρηση των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την κωδική ονομασία, Villa Juanita Dolores, αποκάλυψε τη φοροδιαφυγή, που συντελείται στα νησιά και στα παραθαλάσσια θέρετρα, σχετικά με την ενοικίαση πολυτελών κατοικιών.
Ομάδα τεσσάρων εφοριακών, μετά από έρευνα σε ιστοσελίδες, ανέθεσε σε μεσιτικό γραφείο, το οποίο δραστηριοποιείται στη Μύκονο, την αναζήτηση πολυτελούς καταλύματος, με σκοπό την ολιγοήμερη διαμονή τους στο νησί των ανέμων. Μάλιστα, οι εν λόγω ελεγκτές εμφανίστηκαν ως ενδιαφερόμενοι Ισπανοί τουρίστες. Το μεσιτικό γραφείο τους ενημέρωσε ότι υπήρχε διαθεσιμότητα στις αρχές Αυγούστου.
Έτσι, στις 2 του μήνα, αφίχθησαν στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, χρησιμοποιώντας ισπανικά ονόματα (Juanita, Dolores, Carlos, Antonio). Εκεί, πολυτελές όχημα, που είχε στείλει το μεσιτικό, τους παρέλαβε από την αίθουσα VIP του αεροδρομίου και τους οδήγησε σε βίλα γνωστού επιχειρηματία, στη Φτελιά.
Εκεί, εμφανίστηκε η ιδιοκτήτρια του μεσιτικού γραφείου και ξενάγησε τους τέσσερις εφοριακούς στους χώρους της βίλας. Στη συνέχεια, ζήτησε τα πλήρη στοιχεία των «πελατών», καθώς και τον τρόπο πληρωμής για τη μίσθωση του καταλύματος. Σημειώνεται ότι το αντίτιμο, που ζητήθηκε για 6 διανυκτερεύσεις, ανερχόταν σε 25.000 ευρώ.
Τότε, οι εφοριακοί αποκάλυψαν την ιδιότητά τους και ζήτησαν τα στοιχεία της μεσίτριας και των πελατών, που διέμεναν εκεί τις προηγούμενες ημέρες, καθότι η βίλα παρακολουθούνταν στενά και, ως εκ τούτου, οι ελεγκτές γνώριζαν ότι το ακίνητο ήταν μισθωμένο το προηγούμενο διάστημα.
Στη συνέχεια, η μεσίτρια προθυμοποιήθηκε να συνεργαστεί με τους ελεγκτές, δηλώνοντας ότι, πρόσφατα, είχε καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό του διαχειριστή, που εκμεταλλεύεται το ακίνητο από τον ιδιοκτήτη, 19.200 ευρώ, για 8 ημέρες διαμονής. Η λεπτομερής έρευνα, που ακολούθησε, αποκάλυψε τα εξής:
Τον Απρίλιο του 2018, είχε υποβληθεί στο TAXIS δήλωση μίσθωσης του ακινήτου, η οποία και έγινε αποδεκτή από τον μισθωτή εννέα ημέρες αργότερα.
Πρόκειται για επαγγελματική/εμπορική μίσθωση, με μηνιαίο μίσθωμα 1.666,67 ευρώ, με δωδεκαετή περίοδο ισχύος. Μάλιστα, αναφέρεται ότι, για τα τέσσερα τελευταία χρόνια, το μίσθωμα τριπλασιάζεται.
Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, όμως, δεν δηλώνει εισόδημα από μίσθωση ακινήτου και δεν υποβάλει έντυπο Ε2, με το εν λόγω ακίνητο να εμφανίζεται ως δευτερεύουσα κατοικία.
Επιπλέον, Ο μισθωτής του ακινήτου δεν δηλώνει εισόδημα από εκμετάλλευση ακινήτου, ούτε έχει κάνει έναρξη επιτηδεύματος ως όφειλε, παρ΄ όλο που οι καταθέσεις των πελατών, που μισθώνουν τη βίλα, γίνονται σε δικό του τραπεζικό λογαριασμό. Τέλος, σε συνέχεια όλων αυτών, η ΑΑΔΕ, κατά προτεραιότητα, προχωρά σε τακτικούς ελέγχους και για τα δύο συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ