Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ, και τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ, και τη ρύθμιση των 100 δόσεων
«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς»

Αυτή η φράση που ενσωματώθηκε στη χθεσινή συμφωνία καθιστά σαφές ότι μέτρα που μπορούν να επηρεάσουν τα δημοσιονομικά της χώρας, θα περάσουν από το μικροσκόπιο της τρόικας η οποία όμως δεν θα λέγεται τρόικα αλλά «θεσμοί». Με μια γραφειοκρατική διαδικασία η οποία θα βρεθεί στην πορεία, τα δύο «καυτά» νομοσχέδια για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ με αντικατάσταση από τον ΦΜΑΠ αλλά και για την ανανεωμένη ρύθμιση των 100 δόσεων (το 2ο προηγείται χρονικά) είναι βέβαιο ότι θα περάσουν από τον εξονυχιστικό έλεγχο της τρόικας.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει ένα μεγάλο ρίσκο αυτή τη στιγμή. Έσπευσε την προηγούμενη εβδομάδα να ανακοινώσει μια γενναία ρύθμιση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δηλώνοντας ότι την εβδομάδα που έρχεται θα στείλει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Θα συμβεί αυτό; Διότι για να περάσει το νομοσχέδιο από τον έλεγχο των «θεσμών» θα χρειαστεί χρόνος. Και η επόμενη εβδομάδα, δημοσιονομικά είναι πολύ κρίσιμη καθώς την Παρασκευή λήγει η προθεσμία:

  1. Για την είσπραξη της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ (παίζονται περίπου 700 εκατ. ευρώ)
  2. Για την είσπραξη του ΦΠΑ του τελευταίου τριμήνου του 2014 ο οποίος, μετά την παράταση, θα πρέπει να καταβληθεί όλος μέχρι την Παρασκευή (το συνολικό ποσό που έχει βεβαιωθεί ξεπερνά τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ).

Αν δημιουργηθεί η εικόνα στους φορολογούμενους ότι τα χρέη θα ρυθμιστούν, είναι πολύ πιθανό να ανοίξει νέα μεγάλη τρύπα στα έσοδα. Πόσο μάλλον όταν η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι η πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ήδη από τον Γενάρη, η τρύπα στα έσοδα είναι ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων θα περάσει επειδή αυξάνει και δεν μειώνει τα έσοδα. Θεωρείται βέβαιο ότι οι «θεσμοί» θα εκφράσουν αντιρρήσεις. Αφενός διότι αυτό συνέβη και πριν τις εκλογές και αφετέρου διότι ειδικά το οριζόντιο «κούρεμα» χωρίς προϋποθέσεις, μπορεί να θεωρηθεί ότι πλήττει τη φορολογική συνείδηση και κατά συνέπεια τα έσοδα. Η ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο «πακέτο» των μέτρων που θα ετοιμάσουμε τη Δευτέρα και οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι άμεσες καθώς εξαγγελίες που σχετίζονται με ρυθμίσεις οφειλών δεν μπορεί να μένουν στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα,

Ο ΕΝΦΙΑ

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κοστίζει 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ (άσχετα αν από αυτά εισπράττονται τελικώς 2,5-2,6 δις. ευρώ το θέμα είναι τι βεβαιώνεται). Φόρος τύπου ΦΜΑΠ μπορεί να αποδώσει το πολύ έως ένα δισεκατομμύριο ευρώ όπως έχουν ήδη υποστηρίξει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών την νέα πολιτική ηγεσία. Χθες, ο Γιάννης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σκοπός με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ να ανοίξει δημοσιονομική τρύπα στον προϋπολογισμό. Ουσιαστικά, προανήγγειλε ότι θα βρει έσοδα δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Πώς θα γίνει αυτό, θα φανεί στην πράξη. Πάντως, ο ΕΝΦΙΑ ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει να αποδίδει έσοδα από τον Απρίλιο ή τον Μάιο.