Ο συνταξιούχος και ο άνεργος με τα "μαύρα" εκατομμύρια ευρώ

Ο συνταξιούχος και ο άνεργος με τα "μαύρα" εκατομμύρια ευρώ
Ο... συνταξιούχος με τα «μαύρα» 2 εκατομμύρια ευρώ, ο... άνεργος με τα«παραφουσκωμένα» εμβάσματα, ο... υπαλληλάκος που δεν έκανε ποτέ φορολογικές δηλώσεις

αλλά έβγαλε στο εξωτερικό με τη μια σχεδόν 600 χιλιάδες ευρώ, είναι μόνο μερικές από τις ιστορίες καθημερινής φορολογικής τρέλας που αναδεικνύονται κατά τους ελέγχους του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου στην περιβόητη λίστα με τα εμβάσματα. Αν και οι έλεγχοι κατά γενική ομολογία ξεκίνησαν με πολύ αργούς ρυθμούς, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο τελικό στάδιο ελέγχου 245 υποθέσεις, ενώ«τρέχουν»παράλληλα άλλοι 657 φάκελοι που«μυρίζουν»φοροδιαφυγή από μακριά. Αυτό που δεν ήξεραν όσοι ελέγχονται και όσοι πρόκειται να ελεγχθούν, είναι ότι δεν ξεμπλέκουν έτσι απλά με τα βαρύτατα πρόστιμα και τους φόρους που τους επιβάλλει το ΚΕΦΟΜΕΠ, καθώς όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, πέρα από τις ποινικές κυρώσεις-για τις οποίες έχει ήδη επιληφθεί ο Εισαγγελέας- ανοίγει λίαν συντόμως ένας νέος κύκλος εξαντλητικών φορολογικών ελέγχων στα εν λόγω πρόσωπα όχι μόνο για την τριετία 2009- 2011 αλλά από τις αρχές του 2000 έως το 2012, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η παραβατικότητα τους έχει«πλούσιο»παρελθόν»!

ΑΝΩΝΥΜΟΙ…

Τα τελευταία ευρήματα των ελεγκτών του ΚΕΦΟΜΕΠ προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς σε πείσμα της λογικής που λέει ότι όσοι φυγάδευσαν«μαύρο»χρήμα είναι επώνυμοι, αποδεικνύεται ότι η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική.

Η πρώτη περίπτωσηαφορά ένανβιοτέχνη,πουτην περίοδο 2009- 2011 έβγαλε στο εξωτερικό 925.000 ευρώ, ενώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 εμφάνιζε υπόλοιπο λογαριασμού 181.507 ευρώ. Ο εν λόγω βαρύνεται, πλέον, με φόρο 719.534 ευρώ γιατο εισόδημα που απέκρυψεκαιθα πρέπει να αντιμετωπίσει την ποινική δικαιοσύνη.

Ακόμα πιο κραυγαλέα περίπτωση,είναιαυτήσυνταξιούχου,πουφαίνεται ότι είχε κι άλλες... πηγές εισοδήματος, αφού από το«ξεσκόνισμα»προέκυψε ότι είχε στείλει εκτός Ελλάδας μέσα σε τρία χρόνια 1.980.777 ευρώ,ενώτο υπόλοιπο του λογαριασμού του στις 31/12/2009 ήταν μόλις 119.599 ευρώ!Στον εν λόγω«κύριο»έπεσε φόρος 755.440 ευρώ για το εισόδημα που είχε αποκρύψει, ενώ κι εδώ έχει επιληφθεί η ποινική δικαιοσύνη.

Η τρίτη περίπτωσηαφορά ανεπάγγελτο, ο οποίος αν και δεν είχε υποβάλει φορολογικές δηλώσεις αφού υποτίθεται δεν είχε εισόδημα, φαίνεται ότι τελικά είχε τον... τρόπο του,αφούείχε βγάλει εκτός Ελλάδας 2.503.399 ευρώ την τριετία της κρίσης! Η«καμπάνα»για αυτόανέρχεται στα 2.118.066 ευρώ, ενώ και σε αυτή τη περίπτωση έχει υποβληθεί μήνυση από το ΚΕΦΟΜΕΠ.

Η τέταρτη περίπτωσηαφορά σε ιδιωτικό υπάλληλο, ο οποίος αν και είχε... ξεχάσει να υποβάλει φορολογική δήλωση, είχε στείλει το 2010 με έμβασμα το ποσό των 581.422 ευρώ και πλέον εκτός από τον Εισαγγελέα θα πρέπει να«αντιμετωπίσει»και φόρο 534.401 ευρώ.

Η πέμπτη περίπτωσηφορολογικής τρέλας αφορά σε έναν ακόμα συνταξιούχο, ο οποίος μόνο σε μια χρονιά (το 2011) έβγαλε στο εξωτερικό 1.005.041 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο του λογαριασμού του (στις 31/12/2010) ήταν 202.452 ευρώ. Και αυτός ο φάκελος έχει σταλεί στην ποινική δικαιοσύνη, ενώ ο φόρος που καλείται να πληρώσει ο... πονηρός συνταξιούχος ανέρχεται στις 558.459 ευρώ.

Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΓΓΔΕ και του ΚΕΦΟΜΕΠ, κοινό χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω περιπτώσεων είναι ότι οι φορολογούμενοι, που κλήθηκαν για εξηγήσεις εντός του 20ημέρου από τότε που ενημερώθηκαν για τα ευρήματα του ελέγχου, είτε προσκόμισαν ελλιπή δικαιολογητικά είτε δεν παρουσιάστηκαν καν, ενώ ήδη«τρέχει»το διάστημα των 30 ημερών εντός του οποίου μπορούν να προσφύγουν στην Ειδική Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών, αλλά με την υποχρέωση να καταβάλουν το 50% του φόρου που τους έχει επιβληθεί.

Όσοι βρέθηκαν ή θα βρεθούν εκτεθειμένοι για τα εμβάσματα της περιόδου 2009- 2011, αποτελούν την... αφρόκρεμα της λίστας ελέγχων, που θα πραγματοποιηθούν με τις έμμεσες τεχνικές ή,όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, με τις μεθόδουςmadeinUSA,καθώςεφαρμόζονται από την αμερικανική οικονομική Αστυνομία.Οι εν λόγω παραβάσεις αφορούν σε μια πολύ συγκεκριμένη περίοδο και η παραβατικότητα που αποκαλύφθηκε είναι«φωτογραφία»αυτής της περιόδου, χωρίς να μπορεί να πει κανείς τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Στη δεύτερη φάση ελέγχων- που θα πραγματοποιηθούν υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες αν λάβει κανείςυπόψιντηνυποστελέχωσητης υπηρεσίας αλλά και την μικρή ελεγκτική εμπειρία των στελεχών της- οι εν λόγω φορολογούμενοι θα κληθούν να παρουσιάσουν στοιχεία για εισοδήματα και περιουσία έως το 2000.

Το νέο «οπλοστάσιο» των ελεγκτών

Οιελεγκτικέςμέθοδοι,που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά, ουσιαστικά αναπλάθουν το οικονομικό και φορολογικό προφίλ των ελεγχόμενων και όπου προκύπτουν διαφορές με τα δηλωθέντα εισοδήματα, οι«καμπάνες»θα ηχούν πένθιμα. Ποιες είναι αυτές οι μέθοδοι;

1. Τεχνική ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου:Προσδιορίζειφορολογητέο εισόδημα αναλύοντας, τα έσοδα (φορολογητέα και μη), τις αγορές και δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές και οικογενειακές) και τις αυξήσεις και μειώσεις των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων (επαγγελματικών, ατομικών καιοικογενειακών) του ελεγχόμενου.
2. Τεχνική καθαρής θέσης του φορολογούμενουΑναδημιουργεί το οικονομικό ιστορικό του ελεγχόμενου και προσδιορίζει φορολογητέο εισόδημα λαμβάνοντας υπόψη για περίοδο μεγαλύτερη ή ίση ενός ή περισσοτέρων ετών όλα τα περιουσιακά στοιχεία (ακόμα και έπιπλα οι συλλογές!) και τα διαθέσιμα κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των μετρητών (ενεργητικό), τις υποχρεώσεις (παθητικό), τις ατομικές και οικογενειακές δαπάνες ως και τα εισοδήματα από λοιπές πηγές (ατομικά και οικογενειακά).
3. Τεχνική τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά:Προσδιορίζει φορολογητέο εισόδημα παρακολουθώντας την κίνηση των (διαθεσίμων) κεφαλαίων του φορολογούμενου, του/της συζύγου και των προστατευομένων μελών αυτών, είτε με την κατάθεση αυτών σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς είτε με την ανάλωσή τους σε διάφορες συναλλαγές με χρήση μετρητών. Αναλύει τις συνολικές καταθέσεις και τα διαθέσιμα σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς και τις αγορές και δαπάνες σε μετρητά τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης χρήσης και τα συγκρίνει με τα συνολικά δηλωθέντα έσοδα.

Απο την εφημεριδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ