Σκάνδαλο με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Σκάνδαλο με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις
Αλαλούμ αναμένεται να επικρατήσει με τη φορολόγηση των μισθωτών μετά την απόφαση του ΥΠΟΙΚ

να αρκεστεί στη δήλωση του εργοδότη και οι δηλώσεις να προσυμπληρωθούν. Και αυτό διότι πλήθος εργοδοτών σύμφωνα με πληροφορίες έχει υποβάλλει στο ΥΠΟΙΚ αναληθή στοιχεία καθώς έχουν δηλωθεί αμοιβές που δεν έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους αλλά όχι με ευθύνη τους αλλά με ευθύνη του ΥΠΟΙΚ.
Η νομοθεσία όμως προβλέπει ότι οι αμοιβές που δεν καταβλήθηκαν δεν υπολογίζονται στο εισόδημα. Όμως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αλλάξουν τα ποσά στις δηλώσεις καθώς είναι προσυμπληρωμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότιτο οικονομικό επιτελείο άλλαξε τη διάταξη για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αμοιβές, στις 30 Μαρτίου, αφού οι επιχειρήσεις είχαν αποστείλει ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα αρχεία με τις βεβαιώσεις αποδοχών των εργαζομένων τους δεδομένου ότι η προθεσμία έληγε στις 28 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη που συμπεριελήφθη στο σχέδιο νόμου, οι ανείσπρακτες αποδοχές του 2013 δεν θα φορολογηθούν και κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να δηλωθούν. Βέβαια η ίδια διάταξη είχε εφαρμοστεί και την περυσινή χρονιά. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις μπορούν να επικαλεστούν ότι δεν το γνώριζαν αυτό και άρα λογικά έστειλαν στοιχεία και με αποδοχές που δεν είχαν καταβάλλει.Το Υπουργείο από την πλευρά του νίπτει τας χείρας του και πετά το μπαλάκι στους φορολογουμένους οι οποίοι πρέπει να αποδείξουν ότι δεν εισέπραξαν τα ποσά που αναγράφονται στην προσυμπληρωμένη φορολογική τους δήλωση.

Μάλιστα αναφέρει ότι στην περίπτωση που ως τις 28 Μαρτίου δεν έχουν προσυμπληρωθεί οι κωδικοί αυτοί για κάποιους φορολογουμένους, τότε θα πρέπει να συμπληρώσουν τους υπόλοιπους κωδικούς και να περιμένουν μέχρι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να παραλάβει τη βεβαίωση αποδοχών τους. Μόνο που εδώ ξεχνούν ότι έκανε το ίδιο το ΥΠΟΙΚ τροποποίηση διατάξεων μετά τις 28 Μαρτίου.

Εάν υποθέσουμε ότι αυτό το προσπερνά κάποιος ο παραλογισμός συνεχίζεται καθώς το ΥΠΟΙΚ σε εγκύκλιο του αναφέρει πως αν τα στοιχεία είναι λάθος ο φορολογούμενος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον εργοδότη του ή τον φορέα που εξέδωσε τη βεβαίωση και να του ζητήσει να στείλει σωστά τα στοιχεία. Ταυτόχρονα θα πρέπει να συμπληρώσει όλα τα υπόλοιπα πεδία της δήλωσης και να αποθηκεύσει προσωρινά το Ε1. Αν ο εργοδότης επιμείνει να μην στέλνει τα σωστά στοιχεία τότε ο εργαζόμενος θα πρέπει να αποδείξει πηγαίνοντας στη ΔΟΥ ότι τα στοιχεία δεν είναι σωστά. Τι γίνεται στην περίπτωση όμως που δεν έχει αποδεικτικά όπως βεβαιώσεις αποδοχών; Τότε προφανώς είναι καταδικασμένος να πληρώσει για αμοιβές που δεν έχει εισπράξει.

Το θέμα όμως δεν τελειώνει εδώ καθώς οι επιχειρήσεις που έχουν στείλει τα αναληθή στοιχεία στο ΥΠΟΙΚ στην ουσία εμφανίζουν έξοδα μεγαλύτερα από όσα έχουν κάνει με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το φορολογητέο τους εισόδημα.
Και εδώ από ότι φαίνεται το ΥΠΟΙΚ σηκώνει προς το παρόν τα χέρια ψηλά καθώς ουσιαστικά δεν μπορεί να κάνει διασταυρώσεις. Έτσι με τις αποφάσεις που υποτίθεται ότι διευκολύνουν τους φορολογούμενους η Γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εμφανίζεται εκτεθειμένη δημιουργώντας πρόβλημα και στην κυβέρνηση καθώς και εξαγριώνει πολλές χιλιάδες μισθωτών αλλά εμμέσως προκύπτει ότι με τις αποφάσεις της καταδεικνύει ότι παρά το πλήθος μηχανισμών που έχει δημιουργήσει δεν μπορεί να ελέγξει τη φοροδιαφυγή. Σημειωτέον ότι σε εγκύκλιο που έξέδωσε ο κ. Θεοχάρης οι επιχειρήσεις που θα υποβάλλουν λαναθσμένα στοιχεία απειλούνται με ... πρόστιμο
ΝΙΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ