Πώς θα υποβληθούν οι δηλώσεις του 2014 – Τι πρέπει να κάνουμε άμεσα

Πώς θα υποβληθούν οι δηλώσεις του 2014 – Τι πρέπει να κάνουμε άμεσα
Κατάργηση της υποχρέωσης φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους δεν πρόκειται να υπάρξει. Διευκόλυνσή τους βεβαίως. Ο γενικός γραμματέας φορολογικών εσόδων, με συνεντεύξεις του σε τηλεοράσεις και εφημερίδες προανήγγειλε τις αλλαγές. Ιδού και ο τρόπος λειτουργίας του νέου μηχανισμού

1. Ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος μπαίνει με τους κωδικούς του στο σύστημα Taxis (προσοχή-προσοχή: οι παλαιοί χρήστες του TAXISπου δεν έχουν πάρει ακόμη κλειδάριθμο θα πρέπει να σπεύσουν μέχρι το τέλος του έτους στις εφορίες. Σπεύσατε, διότι όσο περνούν οι μέρες, τόσο περισσότερο θα μεγαλώνει η …ουρά στο τμήμα μητρώου)

2. Αντί να βλέπει μπροστά του ένα «κενό» φορολογικό έντυπο θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένοι:

  • Ο κωδικός στον οποίο αναγράφεται το εισόδημα από τον μισθό, την κύρια ή την επικουρική σύνταξη (ή και το ΕΚΑΣ για όσους το δικαιούνται)
  • Οι κωδικοί στους οποίους θα εμφανίζονται οι φόροι που αναλογούν και οι φόροι που παρακρατήθηκαν
  • Οι πληροφορίες που προαναφέρθηκαν (μισθοί, συντάξεις κλπ) θα προέρχονται είτε από τον εργοδότη είτε από το ασφαλιστικό ταμείο οπότε ο φορολογούμενος δεν θα μπαίνει καν στη διαδικασία να εξασφαλίσει την απαραίτητη βεβαίωση αποδοχών από τον εργοδότη ή από το ασφαλιστικό ταμείο. Είναι βέβαια ένα ερώτημα αν οι περίπου 4,3 εκατομμύρια ενδιαφερόμενοι (1,5 εκατομμύριο μισθωτοί και 2,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι) θα εξακολουθήσουν να έχουν την υποχρέωση να παίρνουν αυτή τη βεβαίωση στα χέρια τους. Ήδη πάντως, τα ασφαλιστικά ταμεία ετοιμάζονται ώστε το 2014 να μπορούν να χορηγήσουν τις βεβαιώσεις σε όλους τους συνταξιούχους μέσω διαδικτύου. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν και ο ΟΑΕΔ θα μπορέσει να αποστείλει στοιχεία ώστε και τα εισοδήματα από επιδόματα ανεργίας κλπ, να εμφανιστούν και αυτά αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις.

Προσυμπληρωμένα θα εμφανίζονται επίσης:

  • Τα στοιχεία των αυτοκινήτων που έχει ο εργοδότης στην κατοχή του
  • Τα στοιχεία των ακινήτων τα οποία θα προέρχονται από το Ε9.
  • Τα στοιχεία από τους τόκους των καταθέσεων τα οποία θα εξακολουθήσουν να στέλνουν οι τράπεζες.

Ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος θα έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στη φορολογική δήλωση καθώς μέσα στο έτος, μπορεί να έχουν επέλθει αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να αποτυπωθούν στο φορολογικό έντυπο. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουν κάποιες ιατρικές δαπάνες (η έκπτωση φόρου ψαλιδίστηκε αλλά δεν καταργήθηκε) ή να έχουν προχωρήσει σε κάποια αγορά ή πώληση αυτοκινήτου, ακινήτου κλπ. Μπορεί επίσης, να έχουν εισπράξει κάποιο εισόδημα από ακίνητο ή να έχουν κάποιο πρόσθετο εισόδημα με απόδειξη δαπάνης την οποία η εφορία δεν θα μπορεί να γνωρίζει (και να προσυμπληρώσει στο έντυπο) αν δεν τη δηλώσει ο εργαζόμενος.

Μετά τον έλεγχο των στοιχείων και τις τυχόν τροποποιήσεις, το μόνο που θα κάνει ο φορολογούμενος είναι να οριστικοποιήσει τη μορφή της δήλωσης και να την αποστείλει.

Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ο γενικός γραμματέας φορολογικών εσόδων, έχει δεσμευτεί ότι θα το ανακοινώσει μέσα στον Δεκέμβριο πιθανότατα ανάμεσα στις εορτές των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ