Ερχεται μπόνους συνέπειας για χιλιάδες φορολογούμενους - Τα νέα κίνητρα που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Νέο καθεστώς εκπτώσεων, προστασίας καταθέσεων και fast track επιστροφών για όσους πληρώνουν στην ώρα τους
Κίνητρα για συνεπείς φορολογούμενους σχεδιάζει η κυβέρνηση, δίνοντας ανάσες και διευκολύνσεις στην εξόφληση βασικών οικονομικών υποχρεώσεων. Το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις που φιλοδοξούν να επιβραβεύσουν τους πολίτες που τηρούν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, αντιστρέφοντας τη διαχρονική λογική που βασιζόταν κυρίως στην επιβολή κυρώσεων στους οφειλέτες.
Η ισχνή επίδοση του 3,4% αφορά στον ρυθμισμένο όγκο σε σχέση με τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη, καθιστά επιτακτική την ανάγκη παρεμβάσεων υπέρ των συνεπών φορολογικών, προκειμένου να μπει φρένο στην ανοδική πορεία των οφειλετών προς το Δημόσιο.
Αποκαλυπτικοί οι αριθμοί
Από τις οφειλές των 83,4 δισεκ. ευρώ που θεωρούνται εισπράξιμες, μόλις 3,8 δισεκ. ευρώ εξ αυτών βρίσκονται σε ρύθμιση, εξέλιξη η οποία αναδεικνύει το πρόβλημα εισπραξιμότητας και την ανάγκη αντιμετώπισής του μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων στο πεδίο της φορολογικής συνέπειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται υπό επεξεργασία είναι η δημιουργία ψηφιακού φακέλου για κάθε οφειλέτη, η αναμόρφωση του πλαισίου έκδοσης φορολογικής ενημερότητας καθώς και το σταδιακό «ξεπάγωμα» δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών.
Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, έρχονται να συμπληρώσουν προηγούμενα μέτρα όπως η αναστολή των ποινικών διώξεων για ρυθμισμένες οφειλές άνω των 100.000 ευρώ και ο νέος μηχανισμός έγκαιρης ειδοποίησης οφειλετών που κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση. Ειδικότερα:
- Για κάθε φορολογούμενο δημιουργείται ψηφιακό προφίλ (ηλεκτρονικός φάκελος οφειλέτη) που θα αποτυπώνει το σύνολο των οφειλετών, τις ρυθμίσεις που εξυπηρετούνται και τα μέτρα είσπραξης που έχουν ληφθεί.
Οι πληροφορίες θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο, ενώ θα προβλέπεται περιοδική αξιολόγηση της φορολογικής συμπεριφοράς. Για τους μεγαλοοφειλέτες, που διενεργούνται ετήσιοι έλεγχοι και επανεκτιμήσεις για την τελευταία πενταετία. - Συνεπείς οφειλέτες με ρυθμισμένα χρέη ενδέχεται να απολαμβάνουν μειωμένα ποσοστά παρακράτησης, ειδικά σε περιπτώσεις πώλησης ακινήτων ή είσπραξης ποσά από το Δημόσιο. Σήμερα η παρακράτηση μπορεί να φτάσει έως και το 70% του ποσού, ακόμη κι όταν οι οφειλές εξυπηρετούνται.
- Ενεργοποιείται η ξεχασμένη διάταξη του 2019 για σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνεπών οφειλετών. Η ρύθμιση αυτή, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε, προβλέπει ότι το προστατευόμενο μπορεί να είναι ανάλογα με την πορεία των δόσεων και τη συνολική ρύθμιση της ρύθμισης.
Ειδικότερα με το νέο καθεστώς του σημερινού ακατάσχετου όριο των 1.250 ευρώ που προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσά των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστούν με συγκεκριμένους συντελεστές. Για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι οφειλέτες, θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις πρόσθετες προϋποθέσεις: - Να έχετε ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων.
- Να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται ο περιορισμός της κατάσχεσης.
- Να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.
Η παρέμβαση δεν περιορίζεται μόνο στα φυσικά πρόσωπα, αλλά επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις, με βασικό κριτήριο την τήρηση των φορολογικών, ασφαλιστικών και εργατικών υποχρεώσεων, καθώς και την απουσία καταγγελιών για ανασφάλιστη εργασία ή φοροδιαφυγή. Σε ειδικές περιπτώσεις, θα δίνεται και η δυνατότητα νέας ευνοϊκής ρύθμισης για συνεπείς φορολογούμενους που βρέθηκαν αιφνιδιαστικά σε οικονομική δυσκολία, με περισσότερες δόσεις, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Στόχος του νέου καθεστώτος είναι να αλλάξει το κλίμα. Μέχρι σήμερα, η συνέπεια δεν επιβραβευόταν – απλώς δεν τιμωρούνταν. Με τη νέα λογική, η έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεων και η αποφυγή παραβάσεων μετατρέπεται σε μοχλό φορολογικής ελάφρυνσης, με άμεσα μετρήσιμο όφελος για τον πολίτη. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα και να τεθούν σε εφαρμογή σταδιακά εντός του 2025.