ΕΡΓΑΝΗ: Έως την Παρασκευή 4 Ιουνίου η προαναγγελία των υποχρεωτικώς τηλεργαζομένων

ΕΡΓΑΝΗ: Έως την Παρασκευή 4 Ιουνίου η προαναγγελία των υποχρεωτικώς τηλεργαζομένων

 

Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2021 η υποχρέωση των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας σε ποσοστό 20% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων τους 

Στο 20% διαμορφώνεται το ποσοστό της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούνιο κατ’ εφαρμογή των επικαιροποιημένων μέτρων για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ οικ. 33506 (Β’ 2233/29 Μαΐου 2021)

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2021 η υποχρέωση των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων τους που μπορούν να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία.

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις –εργοδότες οφείλουν, για το χρονικό διάστημα από 1 έως 30 Ιουνίου 2021 να προαναγγείλουν στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» την εξ αποστάσεως εργασία 20% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας το σχετικό έντυπο στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ (4.1 ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4 ΠΑΡ. 2 ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ (Α΄ 55/11.03.20).

Διευκρινίζεται ότι έως την Παρασκευή 4 Ιουνίου οι εργοδότες υποχρεούνται να προαναγγείλουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ το 20% των ανωτέρω εργαζομένων.

Το χρονικό διάστημα από 01.06.2021 μέχρι 03.06.2021 τα αρμόδια για την εφαρμογή των ανωτέρω ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Παράλληλα, παρατείνεται έως 30/6/2021 η υποχρέωση των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους, κατά την έναρξη και λήξη του με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Για το διάστημα αυτό αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» τις αλλαγές ωραρίου που προκύπτουν από τη σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων.
Τι ισχύει για τη δυνατότητα εξ’ αποστάσεως εργασίας

Επιπροσθέτως, παρατείνεται έως 30 Ιουνίου 2021 η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο, από την ατομική σύμβαση, τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση του μέτρου από 1/6/2021 έως 30/6/2021, οφείλουν μα συμπληρώσουν και να υποβάλουν στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ το σχετικό Έντυπο ()4.1 ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4 ΠΑΡ. 2 ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ (Α΄ 55/11.03.20)) εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ