«Ανοίγει» παράθυρο για μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων

«Ανοίγει» παράθυρο για μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων
Προς την μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα προσανατολίζεται η κυβέρνηση με διάταξη σχετικού νομοσχεδίου που έχει ήδη κατατεθεί στην βουλή.

Στο σχέδιο νόμου για την επιλογή των προϊσταμένων και την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν θα υποχρεούνται στο μέλλον να ασκήσουν ένδικα μέσα κατά των συμβασιούχων που απευθύνονται στην δικαιοσύνη ζητώντας την μονιμοποίηση τους επικαλούμενοι πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Συγκεκριμένα το άρθρο 48 του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει ο κ. Βερναρδάκης στην Βουλή αναφέρει ότι «κατ εξαίρεση επιτρέπεται η παραίτηση από άσκηση ένδικων μέσων κατά πρωτόδικων αποφάσεων με τις οποίες διατάσσεται η παραμονή ή επάνοδος εργαζομένων στην εργασία στους». Αξίζει να σημειωθεί ότι με προηγούμενο νόμο ήταν υποχρεωμένοι οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες υπό την απειλή ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων να προχωρήσουν σε άσκηση ένδικων μέσων μέχρι να φτάσουν στον ανώτατο βαθμό της δικαιοσύνης, για όσους συμβασιούχους προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια και πετυχαίνουν με πρωτόδικες αποφάσεις την παραμονή τους στην εργασία η την ανανέωση των συμβάσεων τους .

Η παραίτηση του δημοσίου από την χρήση ένδικων μέσων σε αυτές τις περιπτώσεις ανοίγει τον δρόμο χιλιάδων μονιμοποιήσεων συμβασιούχων με πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις ενώ παράλληλα αναμένεται να μονιμοποιήσει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα χιλιάδες συμβασιούχους καθώς οι διοικήσεις δεν θα υποχρεούνται να ασκήσουν ένδικα μέσα για να ακολουθήσουν την …ρότα που χάραξε η κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από την απόφαση δήμων όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη να μην ασκήσουν ένδικα μέσα κατά συμβασιούχων που κατέληξαν στην δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν πρωτόδικα καθώς αποφασίστηκε σε πρώτο βαθμό καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, μονιμοποιούνται περίπου 1.500 συμβασιούχοι. Την ίδια στιγμή εκτός από την τοπική αυτοδιοίκηση ανοίγει ο ασκός τους Αιόλου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπου χιλιάδες συμβασιούχοι έχουν απευθυνθεί ή ετοιμάζονται να κατευθυνθούν στην δικαιοσύνη για την μονιμοποίηση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ