Σκουρλέτης: Οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας

Σκουρλέτης: Οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας
Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε πως οι εργαζόμενοι στην «Ελληνικός Χρυσός» που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μπορούν να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Οπως συγκεκριμένα δήλωσε, οι εργαζόμενοι «χρησιμοποιούνται ως ασπίδα» από την εταιρεία και πρόσθεσε ότι «εάν προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας θα δικαιωθούν» όσον αφορά στο καθεστώς διαθεσιμότηταςπου έχουν τεθεί από την εταιρεία. Σημειώνεται ότι δεν έχει ανασταλλεί το σύνολο των εργασιών της εταιρείας στην περιοχή.

Εχουν ανασταλλεί όσες εργασίες σχετίζονται με τη μεταλλουργική δραστηριότητα στις Σκουριές(προπαρασκευαστικές εργασίες για να γίνει το μεταλλείο των Σκουριών) και οι εργασίες στην Ολυμπιάδα, εξαιρουμένων των εργασιών που αφορούν στην αποκατάσταση του τέλματος αποβλήτων. Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες στο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, στο Στρατώνι.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης, η αναστολή «αφορά στις Σκουριές και σε ένα μέρος των εργασιών στην Ολυμπιάδα και όχι το σύνολο των τριών μεταλλείων. Στο υπόλοιπο μέρος του συνολικού έργου, οι εργασίες επιτρέπονται. Δεν έχει άλλαξει τίποτα». Ο υπουργός καταλόγισε στην εταιρεία ότι μεταφέρει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από εκεί στην Κίνα τοξικά μεταλλεύματα, ενώ είχε υποχρέωση να δημιουργήσει δικό της λιμάνι στο Στρατώνι. Οπως συγκεκριμένα τόνισε: «Μεταφέρθηκαν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μεταλλεύμματα, τα οποία ήταν άκρως τοξικά, ενώ ήταν υποχρέωση της εταιρείας να φτιάξει δικό της λιμάνι στο Στρατώνι και από εκεί να τα εξαγάγει στην Κίνα».

Ως εκ τούτου, αναφερόμενος στην θεσμική του ευθύνη ως υπουργού και στη λήψη της απόφασης για αναστολή εργασιών, σημείωσε ότι «έχω υποχρέωση απέναντι στον κόσμο, στην ευθύνη που έχει αναλάβει, να υπερασπίζομαι το Δημόσιο συμφέρον, το Περιβάλλον, τις ζωές εκεί πέρα και προφανώς την εργασία». Από την πλευρά της, η εταιρεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη, υποστηρίζει ότι ο υπουργός «αντί να επιλέξει έστω και την ύστατη στιγμή τη λύση της συνεννόησης και της συνεργασίας, συνεχίζει τις καθημερινές του επιθέσεις που στερούνται αλήθειας και επιστημονικής εγκυρότητας».

Χαρακτηρίζει «πυροτέχνημα» τις αιτιάσεις για «δήθεν εξαγωγή παράνομων τοξικών υλικών από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε περιοχή της Κίνας». Αφήνει αιχμές για χρησιμοποίηση της επένδυσης στο «προεκλογικό παιχνίδι» και ζητά να υπάρξει διαδικασία συνεννόησης για αληθινή και έγκυρη ενημέρωση, ώστε να μην πέφτει ο υπουργός θύμα αβάσιμων πληροφοριών.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται: «Ας αναλογιστούν όλοι πως -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- θα πρέπει να ξανακαθίσουμε σε 20 ημέρες στο ίδιο τραπέζι, η εταιρία και η οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει, καθότι το κράτος έχει ζωτικά συμφέροντα από αυτήν την επένδυση». Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Προτείνουμε λοιπόν ν' αρχίσει μεταξύ μας μια διαδικασία συνεννόησης για αληθινή και έγκυρη ενημέρωση για να μην πέφτετε θύματα αβάσιμων πληροφοριών από τους ανεύθυνους και μηδενιστές».