Περισσότεροι οι απλήρωτοι, μεγάλες καθυστερήσεις στους μισθούς

Τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, με το φαινόμενο να αφορά όλο και περισσότερους εργαζόμενους καταγράφει μεταξύ των δραματικών επιπτώσεων έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία οι μειώσεις των μισθών ξεπερνούν το 23% την τετραετία.
Γολγοθάς για τους εργαζόμενους παραμένει εκτός από τους χαμηλούς μισθούς, η ανασφάλιστη εργασία και το λεγόμενο ευέλικτο ωράριο.Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η αγοραστική δύναμη των πραγματικών μέσων μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχει γυρίσει είκοσι χρόνια πίσω. Η μελέτη καταγράφει τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας κατά την περίοδο 2010-2013.
Από αυτή προκύπτουν ότι ο μέσος πραγματικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι στα 750 με 800 ευρώ μικτά, από 1100 που ήταν στην αρχή της κρίσης καταγράφοντας μείωση κατά μέσο όρο 23%.
Ακόμη πιο δραματικές ήταν οι συνέπειες της κρίσης στους κατώτατους μισθούς των εργαζομένων οι οποίοι από τα 751 ευρώ μειώθηκαν κατά 22% στα 560 ευρώ μικτά για τους άνω των 25 ετών και κατά 32% στα 510 ευρώ μικτά για τους εργαζόμενους κάτω των 24 ετών.
Η έρευνα της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών με τις μειώσεις που έχει υποστεί, βρίσκεται στα επίπεδα του 1980. Αυτό σημαίνει ότι με τον σημερινό κατώτατο μισθό μπορεί να αγοράσει κανείς τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες που αγόραζε στις αρχές της δεκαετίες του 1980. Επίσης καταγράφει την εντυπωσιακή αύξηση των εργαζομένων οι οποίοι καθυστερούν να πληρωθούν.
Η έρευνα εκτιμά ότι περίπου 850.000 εργαζόμενοι καθυστερούν να πάρουν το μισθό τους από 1 μήνα έως και 12 μήνες. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις στο λιανεμπόριο και τα καταστήματα με λιγότερους από 5 υπαλλήλους.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας είναι οι χαμηλοί μισθοί, η ανασφάλιστη εργασία και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αύξηση 5,9% σημείωσε το μισθολογικό κόστος το πρώτο τρίμηνο του 2025
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Οι 10 ελκυστικότεροι εργοδότες στην Ελλάδα για το 2025 - Ποιες εταιρείες ξεχωρίζουν
Πρωταθλητής για πέμπτη συνεχή χρονιά στη λίστα της Randstad για το 2025 η Παπαστράτος.
Ποιοι κλάδοι κάνουν προσλήψεις - Πρόβλεψη για αύξηση της απασχόλησης το 3ο τρίμηνο του 2025
Νέα έρευνα της ManpowerGroup
Εργάνη: Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης τον Απρίλιο
H επίδοση του Απριλίου 2025 είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου μηνός Απριλίου από…
Στο 8,3% η ανεργία τον Απρίλιο – Χαμηλότερη των τελευταίων 17 ετών
Κεραμέως: Χαμηλότερη από τη Σουηδία, την Εσθονία, τη Φινλανδία και την Ισπανία
Nέο εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα - Το 70% έχει εργασιακό άγχος - Τι αναζητούν «Ζ» και «Millennials»
Έρευνα για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα
Ημέρες Καριέρας: 230 επιχειρήσεις και 6.500 θέσεις εργασίας στην Αθήνα
Η λίστα με τις θέσεις εργασίας
Κατά 74% αυξήθηκε η συμμετοχή επιχειρήσεων στο JOBmatch 2.0 της ΔΥΠΑ
Με τις νέες δυνατότητες της αναβαθμισμένης εφαρμογής η διαδικασία του matching (αντιστοίχισης) γίνεται πιο απλή
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Αύξηση 637% στις δηλωθείσες υπερωρίες στον τουρισμό
Κερδίζει έδαφος η «ασπίδα» για τους εργαζόμενους
Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με επιδότηση 17.000 ευρώ για ανέργους: Οι πίνακες των αποτελεσμάτων
Αύξηση 70% δικαιούχων και προϋπολογισμού
Πως ένας άνεργος μπορεί να πάρει επίδομα 1.000 ευρώ από τη ΔΥΠΑ - Η διαδικασία για την αίτηση
Ποιοι μπορούν να εξασφαλίσουν την ενίσχυση
16/06/2025 01:43
Ο γενναιόδωρος Αράπογλου, και το προμέρισμα της Κύπρου
16/06/2025 01:39
ΕΧΑΕ: Και νέες αυξήσεις, παρά τις αντιδράσεις
15/06/2025 21:52
Τράπεζες: Οι τιμές στόχοι που δίνουν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι - Ισχυρές οι προοπτικές
15/06/2025 21:22