Περισσότεροι οι απλήρωτοι, μεγάλες καθυστερήσεις στους μισθούς

Τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, με το φαινόμενο να αφορά όλο και περισσότερους εργαζόμενους καταγράφει μεταξύ των δραματικών επιπτώσεων έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία οι μειώσεις των μισθών ξεπερνούν το 23% την τετραετία.
Γολγοθάς για τους εργαζόμενους παραμένει εκτός από τους χαμηλούς μισθούς, η ανασφάλιστη εργασία και το λεγόμενο ευέλικτο ωράριο.Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η αγοραστική δύναμη των πραγματικών μέσων μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχει γυρίσει είκοσι χρόνια πίσω. Η μελέτη καταγράφει τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας κατά την περίοδο 2010-2013.
Από αυτή προκύπτουν ότι ο μέσος πραγματικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι στα 750 με 800 ευρώ μικτά, από 1100 που ήταν στην αρχή της κρίσης καταγράφοντας μείωση κατά μέσο όρο 23%.
Ακόμη πιο δραματικές ήταν οι συνέπειες της κρίσης στους κατώτατους μισθούς των εργαζομένων οι οποίοι από τα 751 ευρώ μειώθηκαν κατά 22% στα 560 ευρώ μικτά για τους άνω των 25 ετών και κατά 32% στα 510 ευρώ μικτά για τους εργαζόμενους κάτω των 24 ετών.
Η έρευνα της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών με τις μειώσεις που έχει υποστεί, βρίσκεται στα επίπεδα του 1980. Αυτό σημαίνει ότι με τον σημερινό κατώτατο μισθό μπορεί να αγοράσει κανείς τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες που αγόραζε στις αρχές της δεκαετίες του 1980. Επίσης καταγράφει την εντυπωσιακή αύξηση των εργαζομένων οι οποίοι καθυστερούν να πληρωθούν.
Η έρευνα εκτιμά ότι περίπου 850.000 εργαζόμενοι καθυστερούν να πάρουν το μισθό τους από 1 μήνα έως και 12 μήνες. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις στο λιανεμπόριο και τα καταστήματα με λιγότερους από 5 υπαλλήλους.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας είναι οι χαμηλοί μισθοί, η ανασφάλιστη εργασία και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπουργείο Εργασίας: Συνολικά 317.301 νέες θέσεις εργασίας από τον Ιανουάριο έως τον Αυγούστου 2025
Oι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.266.335 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.949.034
Μισθοί: Πόσο αυξάνονται για μισθωτούς, δημόσιους υπαλλήλους και ενστόλους το 2026
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2026 προβλέπει αυξήσεις 3,7% στους μισθούς και 2,4% στις συντάξεις
Ρεκόρ σε νέες θέσεις εργασίας το οκτάμηνο - Τα 10 περιζήτητα επαγγέλματα
Πού έγιναν οι περισσότερες προσλήψεις
Eurostat: Ενας στους πέντε Ελληνες δουλεύει πάνω από 45 ώρες την εβδομάδα
Oι περισσότεροι εργαζόμενοι στην Ε.Ε. περνούν μεταξύ 20 και 44 ώρες στη δουλειά
Μέχρι 6 Οκτωβρίου αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση 7.000 ανέργων
Δικαιούχοι είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και εργοδότες/τριες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα των εργοδοτών – Τα «μυστικά» της προσέλκυσης ταλέντων
Στρατηγικές Διακράτησης Προσωπικού
ΔΥΠΑ: 100% επιδότηση μισθών για επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους
Η διαδικασία βήμα προς βήμα
Επιπλέον 1.000 θέσεις ανέργων ΑμεΑ στους ΟΤΑ
Το πρόγραμμα είναι διάρκειας έως 18 μηνών και επιχορηγεί το 75% μισθού και εισφορών
ΔΥΠΑ: Μείωση της ανεργίας κατά 6,2% τον Αύγουστο - Γυναίκες το 69,2% των ανέργων
Η ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων
ΔΥΠΑ: Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης στην πληροφορική – Ποιους αφορά
Η κατάρτιση θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
ΔΥΠΑ: Ημέρες καριέρας από την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη – Πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας
Συμμετέχουν 100 επιχειρήσεις
Υπ. Εργασίας: Οι αποδοχές από υπερωρίες και υπερεργασία αυξήθηκαν κατά 48%
Σημαντική αύξηση και στις ασφαλιστικές εισφορές
14/10/2025 13:13
ΙΕΑ: Βλέπει ρεκόρ υπερπροσφοράς πετρελαίου το 2026
14/10/2025 12:35
EasyJet – Ναυτιλιακή ενδιαφέρεται να την εξαγοράσει;
14/10/2025 11:27