Απεργούν 48.000 εργαζόμενοι της General Motors

Απεργούν 48.000 εργαζόμενοι της General Motors

Την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση στη GM από το 2007

Το ισχυρό αμερικανικό συνδικάτο των εργαζόμενων στην αυτοκινητοβιομηχανία United Auto Workers (UAW) κάλεσε περίπου 48.000 εργαζόμενους στην εταιρεία General Motors σε απεργία από τα μεσάνυκτα της Κυριακής, την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση στη GM από το 2007, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στη διοίκηση της εταιρείας κατά τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

«Υπεύθυνοι του συνδικάτου από όλη τη χώρα συναντήθηκαν χθες, Κυριακή, το πρωί μετά τη λήξη το Σάββατο το βράδυ της συλλογικής σύμβασης εργασίας στη GM, που χρονολογείται από το 2015, και αποφάσισαν την κήρυξη απεργίας από τα μεσάνυκτα της Κυριακής», ανακοίνωσε το συνδικάτο UAW. Η απεργία αυτή κινδυνεύει να σταματήσει την παραγωγή αυτοκινήτων σε ολόκληρες τις ΗΠΑ στη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου.

Η διεύθυνση της GM εξέφρασε τη λύπη της που το UAW «επέλεξε την κήρυξη απεργίας», εκτιμώντας ότι παρουσίασε «μια ισχυρή πρόταση» για νέα σύμβαση εργασίας. Ωστόσο οι διαφορές μεταξύ των διεκδικήσεων του συνδικάτου και των προτάσεων της διεύθυνσης για τους μισθούς, τα επιδόματα, το καθεστώς των μη μόνιμων εργαζόμενων και την ασφάλεια εργασίας παραμένουν μεγάλες, εκτίμησε ο Τέρι Ντάιτς αντιπρόεδρος του UAW αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις. Οι συζητήσεις αυτές ξεκίνησαν τον Ιούλιο και πλέον έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ