Ο Πέτρος, ο Αριστομένης και η περιουσία της εκκλησίας

Στην «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ» μετέχουν με 50% η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και με 50% το ελληνικό δημόσιο

Ο Πέτρος,  ο Αριστομένης και η περιουσία της εκκλησίας

Ηταν Φεβρουάριος του 2014 όταν στην Ιασίου στο Κολωνάκι, στην έδρα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, έγινε η παρουσίαση της μελέτης-καταγραφής της περιουσίας της ελληνικής εκκλησίας από την Pricewaterhouse Coopers. Μιας από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες παροχής υπηρεσιών λογιστικής, τήρησης βιβλίων και ελέγχου και παροχής φορολογικών συμβουλών.

Ο αμερικανικός οίκος είχε αναλάβει το έργο αυτό, και από την πρώτη αυτή παρουσίαση, κατέστη σαφής η προοπτική εγγραφής σημαντικών εσόδων από την εκμετάλλευση μόνον μέρους της και μάλιστα όχι με πωλήσεις αλλά με μακροχρόνιες παραχωρήσεις. Στην ανώνυμη εταιρεία «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ» μετέχουν με 50% η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και με 50% το ελληνικό δημόσιο που επρόκειτο να διαχειριστεί ακίνητα της Αρχιεπισκοπής.

Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας διορίστηκαν ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης, ο οποίος παραμένει πρόεδρος της ΑΕΕΑΠ έως σήμερα, ο πρώην πρόεδρος του Invest in Greece, Αριστομένης Συγγρός, που παραμένει διευθύνων σύμβουλος έως σήμερα, ο Μιχαήλ Καρλούτσος, ο Δημήτρης Παναγιωτίδης και ο Παναγιώτης Νασόπουλος. Οι τρεις πρώτοι ορίστηκαν από την Εκκλησία και οι δύο τελευταίοι ήταν οι εκπρόσωποι του δημοσίου.

Το σχήμα είχε αποκτήσει τότε απαράμιλλα αγοραία χαρακτηριστικά και ανταγωνιστικότητα και μάλιστα είχαν ακουστεί πολλά αραβικά και ρώσικα funds ως δυνητικοί επενδυτές, αλλά και τα ονόματα αρκετών ελληνικών εφοπλιστικών οικογενειών.

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά το πλάνο αλλάζει και η Εταιρία επί Σαμαρά ενσωματώνεται στο Ταμείο επί Τσίπρα, αν και εφόσον το εγκρίνει η Ιερά σύνοδος που συνεδριάζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ