Στον αέρα το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ο «εμφύλιος» Calamos - EXIN θολώνει το τοπίο για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Στον αέρα το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σε φιάσκο άνευ προηγουμένου τείνει να εξελιχθεί, εκτός συνταρακτικού απροόπτου, η υπόθεση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην EXIN Partners, μετά τη δικαστική αγωγή που ανακοίνωσε ότι κατέθεσε η οικογένεια Κάλαμος εναντίον του «συνεταίρου» της, της EXIN Financial Services Holding BV, την εβδομάδα που πέρασε.

Με την αγωγή τους οι Κάλαμος και Κουδούνης, που συμμετείχαν στο σχήμα της εξαγοράς, ζητούν να τους επιστραφούν άμεσα τα 41 εκατομμύρια δολάρια, συν τον τόκο, που τους οφείλει η EXIN, η οποία τον περασμένο Ιούνιο είχε υποβάλει την πρόταση για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση, το ποσό θα έπρεπε να έχει πληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2017 και πλέον είναι σε αθέτηση.

Είναι προφανές ότι μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη το σενάριο να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών και παράλληλα εξεύρεση νέου ή νέων επενδυτών που θα συνεισφέρουν τα κεφάλαιά τους για να ολοκληρωθεί η πώληση εντός χρονοδιαγράμματος (σ.σ.: η EXIN έχει ζητήσει νέα παράταση έως τις 21 Φεβρουαρίου από την ΤτΕ, προκειμένου να οριστικοποιήσει το μετοχικό σχήμα που θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής) φαντάζει πλέον ανέφικτο. Αν τελικά το deal ναυαγήσει, τότε η Εθνική Τράπεζα δεν θα πρέπει να υπολογίζει την ενσωμάτωση του τιμήματος των 718,3 εκατομμυρίων ευρώ στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για τα υπό εξέλιξη stress tests που διενεργεί η ΕΚΤ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τράπεζα. Εκτός και αν ο κινεζικός κολοσσός Fosun σώσει την παρτίδα και μάλιστα χωρίς την διενέργεια νέου διαγωνισμού, αφού ήταν ο έτερος διεκδικητής της ασφαλιστικής με ικανοποιητικό τίμημα.

Είναι ξεκάθαρο ότι όλες αυτές οι παλινωδίες μόνο καλό δεν κάνουν στην Ασφαλιστική, η διοίκηση της οποίας φαίνεται ότι δουλεύει απρόσκοπτα και μεθοδικά, κάτω από δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες, επιτυγχάνοντας αποδόσεις και κερδοφορία που θα ζήλευαν πολλοί. Ωστόσο, εγείρονται και πολλά ερωτήματα τόσο για τους συμβούλους που ανέλαβαν την πώληση, τις Morgan Stanley και Goldman Sachs -αφού ο ρόλος τους ήταν, πέραν των άλλων, να ελέγξουν τη φερεγγυότητα των υποψήφιων επενδυτών, κάτι που όπως φάνηκε έως σήμερα η EXIN δεν διαθέτει-, όσο και για την ΤτΕ, που έχει δώσει αλλεπάλληλες παρατάσεις σε ένα σχήμα που βρίσκεται σε αδιέξοδο και το οποίο ανακοινώνει ονόματα επενδυτών οι οποίοι βγαίνουν την επόμενη ώρα και το διαψεύδουν. Είναι γνωστό ότι η ανάγκη πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής προέκυψε από τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχει υποβάλει η Εθνική Τράπεζα στον SSM, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν πώληση των θυγατρικών στο εξωτερικό, αλλά και αποχώρηση από τις μη χρηματοοικονομικές εργασίες.

Αξίζει όμως τον «κόπο» και προς όφελος ποίου να πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική, όταν στο εννεάμηνο του 2017 κατάφερε να πετύχει αύξηση κερδών 85,9%, φτάνοντας στα 65,7 εκατ. ευρώ, από 35,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και αύξηση 12,1% στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων;

Η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, μάς θυμίζει κάτι από ΟΠΑΠ και ΟΛΘ καθώς φαίνεται να θυσιάζεται στον βωμό του άμεσου μετρητού και όχι στη μακροχρόνια απόδοση σημαντικών κερδών και διανομής μερισμάτων υπέρ του δημοσίου, που σε λίγα χρόνια θα υπερκάλυπταν το τίμημα της εξαγοράς.

Πόλεμος ανακοινώσεων

Απαντώντας η Exin στην πλευρά Κάλαμος- Κουδούνη υποστηρίζει ότι «η εταιρεία ενημερώθηκε πρόσφατα ότι ένας από τους συνεργάτες της έχει επιλέξει να εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την ύπαρξη δικαστικής διένεξης κατά της Exin. Η Exin δεν σχολιάζει τις δικαστικές διενέξεις ή τις απειλές για δικαστικές διενέξεις», και καταλήγει ότι «παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην ταχεία ολοκλήρωση της συναλλαγής της Εθνικής Ασφαλιστικής εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών».

Την ίδια ώρα η Εθνική τράπεζα σε απάντηση της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δηλώνει άγνοια για τη διαμάχη των δύο πλευρών σημειώνοντας ότι ενημερώθηκε από τα σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσς ότι «έλαβε γνώση, μέσω αναφορών σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, για την ύπαρξη νομικών ενεργειών κατά της Exin από την Calamos Family Partners και ότι η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού».

«Το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής, σε συνέχεια των εξελίξεων, που αποκαλύπτουν την πλήρη αφερεγγυότητα και αναξιοπιστία του “υποψήφιου επενδυτή” EXIN Group, καλεί την ΕΤΕ, έστω και την ύστατη στιγμή, να σταματήσει άμεσα τη διαδικασία πώλησης, καλεί τον κ. Φραγκιαδάκη να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες και παράλληλα επισημαίνει τις σοβαρότατες ευθύνες τόσο της Morgan Stanley όσο και της Goldman Sachs (σύμβουλοι πώλησης), που είχαν αναλάβει τον έλεγχο των υποψήφιων εταιρειών». Και καταλήγει: «Ολοι μαζί οφείλουν να σταματήσουν ΤΩΡΑ την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής».

ΑΡΙΘΜΟΙ

718,3

εκατ. ευρώ είναι το τίμημα για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, το οποίο δεν θα μπορέσει να ενσωματωθεί από την ΕτΕ στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

85,9%

ενίσχυση κερδών και αύξηση 12,1% στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων πέτυχε η εταιρεία τον τελευταίο χρόνο

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ