Η ΕΖΑ «καλπάζει» στην ελληνική αγορά

Οι στόχοι της εταιρείας και η εντυπωσιακή πορεία της

Η ΕΖΑ «καλπάζει» στην ελληνική αγορά

Η στροφή των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια σε ελληνικά προϊόντα, είναι μια τάση που έχει ωφελήσει ιδιαίτερα την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης. Το 2016 υπήρξε η χρονιά της ΕΖΑ, η οποία αθόρυβα αναρριχήθηκε στην 3η θέση της ελληνικής αγοράς μπίρας, κέρδισε μερίδια αγοράς, και πέρασε τον πήχυ της μικροζυθοποιίας.

Και να φανταστεί κανείς ότι η Eλληνική Ζυθοποιία Αταλάντης προέρχεται από μια αποτυχία. Εκείνη των Γερμανών της Lowenbrau να αποκτήσουν θέση στην ελληνική αγορά μπίρας σε εποχές όπου η επίσης ξένη πολυεθνική Αθηναϊκή Ζυθοποιία είχε το απόλυτο imperium.

Το 2016 η ΕΖΑ κατέγραψε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αυξάνοντας κατά 126,71% τον τζίρο της και τα κέρδη μετά φόρων έναντι ζημιών το 2015. Η ΕΖΑ άνθησε μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία για την Ελλάδα χάρη στο μεράκι και την πίστη των ιδιοκτητών της στην υψηλή ποιότητα της ελληνικής μπύρας.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία αύξησε τις πωλήσεις της στα 30,5 εκατ. ευρώ από 13,45 εκατ. ευρώ το 2015. Τα αποτελέσματα μετά φόρων παρουσίασαν κέρδη ύψους 2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 179.000 ευρώ το 2015. Τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν, επίσης, σημαντική αύξηση (1.335%), κλείνοντας στα 2,52 εκατ. ευρώ από 176.000 ευρώ το 2015. Το λειτουργικό αποτέλεσμα (ΕΒΙΤ) ενισχύθηκε κατά 270% και ανήλθε στα 3,58 εκατ. ευρώ από 969.000 ευρώ το 2015, ενώ και τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 4,48 εκατ. ευρώ από 1,78 εκατ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας άνοδο κατά 151,3%.

Η μητρική εταιρεία συνέχισε να λειτουργεί εντός του φορολογικού πλαισίου της μικροζυθοποιίας έως την 31η Δεκεμβρίου 2016. Κατά τη διάρκεια της χρήσης 2016, η διοίκηση του ομίλου προχώρησε στην υπέρβαση του ορίου της μικροζυθοποιίας. Δεδομένου του γεγονότος ότι ο όμιλος κατόρθωσε να επιταχύνει το ρυθμό ανάπτυξης των πωλήσεων το 2016, η μητρική εταιρεία αύξησε τα επίπεδα παραγωγής, ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες.

Η διοίκηση θεωρεί ότι οι πωλήσεις θα αυξάνουν με το χρόνο και η εταιρεία που θέλει να εκμεταλλευτεί το παρόν φορολογικό πλαίσιο, αποφάσισε να παράγει για σκοπούς διατήρησης αποθέματος και αυτός είναι ο λόγος της σημαντικής αύξησης των αποθεμάτων την 31η Δεκεμβρίου 2016.

O όμιλος και η εταιρεία θα εξακολουθήσουν να δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εμπορία και διανομή προϊόντων ζύθου όπως έκαναν μέχρι σήμερα, προσδοκώντας στα επόμενα έτη σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Ναυαρχίδα των προϊόντων που παράγει η EZA είναι η PILS HELLAS από το 1996, ενώ πρόσφατα λάνσαρε στην αγορά την EZA ζ fine lager. Eπίσης παράγει τη BLUE island, τη ζ εζα, την GULDEN DRAAK, και τις OdysseyRed και OdysseyWhite, ενώ εισάγει και διανέμει διεθνώς αναγνωρισμένα σήματα, όπως Krombacher, Arcobrau και Gulden Draak.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ