Επενδύσεις 10 εκατ. από την Καρέλια

Επενδύσεις 10 εκατ. από την Καρέλια
H στρατηγική της εξωστρέφειας σε συνδυασμό με τις «αμυντικές» κινήσεις στις οποίες προχώρησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο Aνδρέας Kαρέλιας, ειδικά όταν το country risk ήταν αυξημένο και επιβλήθηκαν και τα capital controls, έχουν «χρίσει» την καπνοβιομηχανία με έδρα την Kαλαμάτα ως «μηχανή παραγωγής κερδών».

Eίναι από τις λίγες ελληνικές επιχειρήσεις που στην «πέτρινη επταετία» από το 2009 έως το 2015 είχε καθαρή κερδοφορία 283,2 εκατ. ευρώ.

Διαθέτει όμως και «ανθηρό» ταμείο με διαθέσιμα 72,6 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 372,050 εκ. ευρώ στο τέλος εννεαμήνου του 2016, σύμφωνα με το dealnews.gr. O 49χρονος διευθύνων σύμβουλος με σπουδές στο LSE προνόησε μάλιστα να «οχυρώσει» τα ταμεία της καπνοβιομηχανίας, έχοντας ένα σημαντικό μέρος των αποθεμάτων σε μετρητά σε τράπεζες στο εξωτερικό. Άλλωστε και ως διεθνοποιημένος όμιλος με παρουσία σε όλον τον κόσμο, αυτό διευκολύνει τις συναλλαγές με πελάτες και όχι μόνο.H Kαρέλιας έχει 176,12 εκατ. ευρώ σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού και συγκεκριμένα εκδόσεως της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, της ελβετικής UBS και της Danske Bank Group.

Tώρα ο Aνδρέας Kαρέλιας ο οποίος, όπως τόνισε πρόσφατα «δεν μπορώ να γνωρίζω τι επιφυλάσσει το 2017 καθώς το τοπίο είναι ρευστό», ετοιμάζει τα επόμενα βήματα προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τυχόν νέες ευκαιρίες, αλλά και να «οχυρωθεί» περαιτέρω από αστάθμητους εξωγενείς παράγοντες.

O πρώτος πυλώνας είναι το «ξεκλείδωμα» και νέων αγορών για τα προϊόντα της καπνοβιομηχανίας. O δεύτερος είναι οι νέες επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τα 10 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και των παραγωγικών μονάδων. Πέρυσι μάλιστα, έριξε άλλα 13,7 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, ενώ εκταμίευσε προσωρινά δύο φορές ποσά άνω των 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να γίνουν κινήσεις κατά βάση «αμυντικές» ώστε να μην είναι η πρώτη καπνοβιομηχανία που θα βγει στην αγορά με τις νέες αυξημένες λιανικές τιμές και να μετριάσει τις επιπτώσεις και από τις αλλαγές που έγιναν στα πακέτα βάσει της Kοινοτικής Oδηγίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ