Το επενδυτικό πλάνο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Το επενδυτικό πλάνο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατέληξε σε συμφωνία συνεργασίας με τον επενδυτικό οργανισμό Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) για τη χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού προγράμματος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις ΗΠΑ.

Η πρώτη φάση της συνεργασίας αφορά το αιολικό πάρκο Fluvanna 1, ισχύος 155MW με ανεμογεννήτριες Gamesa που υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην περιοχή Scurry County στο Τέξας των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η CIP θα προσφέρει κεφάλαια ύψους 61 εκατ. δολαρίων για την κάλυψη μέρους του κόστους ανάπτυξης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της συγκεκριμένης επένδυσης ξεπερνά τα 250 εκατ. δολάρια. Η Goldman Sachs συμμετέχει επίσης παρέχοντας κεφάλαια έως 150 εκατ. κατά την έναρξη λειτουργίας, ενώ κατά την περίοδο κατασκευής οι χρηματοδοτικές ανάγκες καλύπτονται από ομάδα τραπεζών που αποτελείται από τις HSBC, NordLB, Morgan Stanley και Rabobank.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, το αιολικό πάρκο Fluvanna I θα έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ λειτουργεί ήδη αιολικό πάρκο ισχύος 138 MW στις ΗΠΑ, στην περιοχή Elmore County του Idaho, ενώ προωθεί κι άλλες επενδύσεις στην αγορά των ΑΠΕ στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός ακόμα αιολικού πάρκου (Fluvanna II) ισχύος 130 MW στο Τέξας, για το οποίο η CIP έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον συνεργασίας.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πλέον ανέρχεται σε 738 MW. Ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 468 MW στην Ελλάδα, 138 MW στις ΗΠΑ, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 242 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 980 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και την Αμερική. Στόχος της εταιρείας είναι, μέσα στα επόμενα χρόνια, να προσεγγίσει το μέγεθος των 1.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητας της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ