Ποιες είναι οι ζυθοποιίες που «γλύτωσαν» από τα ισοδύναμα

Μάλιστα δεν είναι και λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι υπήρξε σχετικός δάκτυλοςμέσω του Κουαρτέτου από μεγάλες πολυεθνικές που διακρίνουν ότι οι μικρέςελληνικές ζυθοποιίες κερδίζουν συνεχώς έδαφος αποδυναμώνοντας μάλιστα τηνεικόνα των ξένων. Μάλιστα η πλειοψηφία αυτών γεννήθηκε στην αρχή ή ακόμη καιστην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, γεγονός που δεν κατάφερε ούτε στοελάχιστο να επηρεάσει την ραγδαία εξέλιξη που θα ακολουθούσε.
Ποιες είναι όμως οι ελληνικές ζυθοποιίες που προς το παρόν γλύτωσαν την αύξησητων συντελεστών που θα τους κόστιζε 3,2 εκατομμύρια ευρώ; Ας «περιηγηθούμε σεκάποιες από αυτές.
Η φρέσκια «Πειραϊκή»
Λάτρης της καλής μπύρας ο φαρμακοποιός, Αλέξανδρος Κουμάντος, δοκίμασε γιαπρώτη φορά μπύρα μικροζυθοποιίας στο Ντόρμουντ. Μερικά χρόνια αργότεραξεκινούσε ο ίδιος ένα μικρό ζυθοποιείο στη Δραπετσώνα παράγοντας την πρώτηβιολογική και φρέσκια μπύρα με το όνομα «Πειραϊκή».
Προϊόντα: Pils, Pale Ale και Large.
ΝΗΣΟΣ η κυκλαδίτικη
«Γεννήθηκε στη Βαγιά της Τήνου, κατοικεί στις Κυκλάδες και αρμενίζει στο Αιγαίο»αναφέρουν οι παραγωγοί της ανάμεσά τους και η γνωστή δημοσιογράφος, ΜάγιαΤσόκλη. «Αυτή η μπύρα δημιουργήθηκε για να ενισχύσουμε τον τόπο μας» αναφέρειη μέτοχος της μικροζυθοποιίας, Ελίνα Δάλλα. «Εγώ, η Μάγια, ο Αλέξανδρος Κουρήςκαι ο Κωστής Δάλλας είμαστε μία παρέα από παλιά που αγαπάμε τις Κυκλάδες.Αποφασίσαμε, λοιπόν, να τις προωθήσουμε με τη βοήθεια μιας ξεχωριστής γεύσης».
Προϊόντα: ΝΗΣΟΣ Pilsner
Χιώτικη «ποικιλία»
Το 2009 δύο παιδικοί φίλοι, ο Αμύγδαλος Ιακώβου και ο Μάνος Ναζλίδης,αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις και θέληση φτιάχνοντας τη «ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΧΙΟΥ». Τρία χρόνια μετά το έκαναν πράξη. «Πήραμε τη μεγάλη απόφαση στην αρχήτης κρίσης και την υλοποιήσαμε στο απόγειό της. Όμως η οικονομική κατάστασημόνο μας βοήθησε σε αυτό μας το εγχείρημα, αφού τα βήματά μας ήταν πιο αργά,σταθερά και τελικά πιο σίγουρα», λέει ο κ. Ιακώβου.
Προϊόντα: Φρέσκια ΜπύραΧίου - House Ale, ξανθιά και μαύρη.
Κάθε μέρα… Septem
Septem στα λατινικά σημαίνει επτά, που είναι ο αριθμός της δημιουργίας!Δημιουργήθηκε από τον χημικό-οινολόγο Σοφοκλή Παναγιώτου και τονοικονομολόγο Γεώργιο Παναγιώτου και ξεκίνησε να μεθά την αγορά τον Ιούνιο του2009.
Προϊόντα: Sunday’s Honey Golden Ale (330ml), Saturday’s Porter (330ml &500ml), Friday’s Pale Ale (330ml), Thursday’s Red Ale (330 ml), Monday’s Pilsner(330ml & 500ml), Winter Days Porter (500ml), A.C.E. (500ml), Citra Single Hop Ipa(330ml)
Από τους Δελφούς
Δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2013. Η Ντία Παπανικολάου κι ο ΓιώργοςΚωστόπουλος με τη βοήθεια του Ιταλού ζυθοποιού, Davide Zingareli, έφτιαξαν τηνDelphi Beer. Μία ξεκάθαρα μεσογειακή μπύρα, ξανθιά και διπλοζύμωτή, ενώκυριαρχούν τα αρώματα της ακακίας και του άνθους πορτοκαλιάς σε ισορροπία με τολεπτό άρωμα λυκίσκου.
Προϊόντα: Delphi Beer
Καταγωγή από τον Κάμπο
Σου δίνει δύο αρχικά της ιδανικής ζωής και σε προτρέπει να «Ζήσεις τα Θέλω σου».Οι ελληνικές μπύρες «Ζήτα» και «Θήτα» με καταγωγή από τον εύπορο θεσσαλικόκάμπο υπόσχονται ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων και αισθήσεων.
Προϊόντα: Ζήτα και Θήτα
Κερκυραϊκή «συμφωνία»
«Από το πιο μελωδικό νησί του Ιονίου, με την έντονη γαστρονομική σφραγίδα, δενθα μπορούσε να λείπει η δική του μπύρα», αυτό είναι το μότο του δημιουργού τουκερκυραϊκού ζυθοποιείου, Σπύρου Καλούδη. Έτσι και έκανε πραγματικότητα τηνπρώτη κερκυραϊκή μπύρα στεγάζοντάς την στο χωριό Αρίλλα. Μέλι, λουλούδια, άνθηκαι βότανα κλέβουν την παράσταση στον πόλεμο των γεύσεων.
Προϊόντα: Ale, RealAle, Ionian Epos
Ζέος, η Αργίτισσα
Στον Ίναχο, έξω από το Αργος, βρίσκεται από το 2000 η ΖΕΟΣ. Με τον ΝτέιβιντΓουντ και τον Βασίλη Μπούρα στο τιμόνι, οι μπύρες ΖΕΟΣ και Μακεδονική-εκτός από την τοπική αγορά γίνονται προσπάθειες για εξαγωγές σε ΗΠΑ και Καναδά.Μάλιστα η εταιρία δημιούργησε ακόμη μία – και μάλιστα συλλεκτική - με τοόνομαΜέγας Αλέξανδρος. Προϊόντα: Ζέος, Ζέος Μακεδονική, Μέγας Αλέξανδρος
Η ρεθυμνιακή Brinks
Με δυσκολίες που μπορούν να εντυπωσιάσουν και τους πιο αισιόδοξους η«Ρεθυμνιακή» μπύρα ξεκινά να παράγεται το καλοκαίρι του 2001. Λίγα χρόνια μετάη βασίλισσα Ελισάβετ γιορτάζει τα γενέθλιά της τσουγκρίζοντας με καλεσμένους καιβασιλικά μέλη τα γεμάτα με τη Ρεθυμνιακή μπύρα, ποτήρια τους. Η ελληνικήγραφειοκρατία θα αναγκάσει την εταιρία να αλλάξει όνομα, γεύση όμως όχι, αφούπαραμένει φρέσκια, βιολογική και αφιλτράριστη.
Προϊόντα: Η ξανθιά Brinks.
Ημαύρη BrinksVolkan, η Σαντορινιά
Η «πρώτη» της εικόνα ήταν αυτή του ηφαιστείου και ίσως να ήταν και το έναυσμαγια μία εκρηκτική εμφάνιση, γεμάτη αφρούς που θα «καίνε» τους ουρανίσκους όσωντη δοκιμάσουν. Η μπύρα περιέχει –εκτός από τα γνωστά συστατικά- μέλι Σαντορίνηςκαι κίτρο Νάξου, σε γερές μάλιστα δόσεις κάνοντάς τα ευδιάκριτα από την πρώτηέως την τελευταία γουλιά. Ενώ ακόμη προσφέρει το 50% των κερδών της για την…αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
Προϊόντα: Η ξανθή Pilsner. Η σκουρόχρωμη Weiss
Η ροδίτικη Magnus Magister
Αποτελεί το κατ’ εξοχήν προϊόν της «Παπαδημητρίου Εμμ. Α.Ε.» αφού η ίδια εταιρίαάνοιξε τα φτερά της και στην εμφιάλωση ελληνικών αναψυκτικών. Η MagnusMagister παράγεται με παραδοσιακό τρόπο, αλλά με γερμανικά πρότυπα, πουθεωρούνται αυθεντία.
Προϊόντα: Magnus Magister
Η χανιώτικη Cretan Beer
Οι χανιώτικες μπύρες Χάρμα διατίθενται φρέσκιες, απαστερίωτες και αφιλτράριστες,χωρίς καμία μηχανική, θερμική ή χημική επεξεργασία ή συντηρητικά. Πρώτη φοράμπήκε σε ποτήρια το 2007 και με καταγωγή από το Ζουνάκι Κυδωνίας Χανίωναπολαμβάνεται σαν κρητική μαντινάδα…
Προϊόντα: Διατίθεται αποκλειστικάβαρελίσια, ξανθιά και μαύρη.