Ο ΟΠΑΠ κινδυνεύει από τα …ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Ο ΟΠΑΠ κινδυνεύει από τα …ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση
Λίγα 24ωρα έχουν απομείνει στην κυβέρνηση για να ανακοινώσει τα «ισοδύναμα» που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Οι προτάσεις στο υπουργείο Οικονομικών πέφτουν βροχή. Μέσα σε αυτές, περιλαμβάνονται και δύο «χαράτσια» τα οποία χτυπούν μια συγκεκριμένη εισηγμένη: ποια είναι;

Ο ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του fpress.grστο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν πέσει δύο συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες πλήττουν την κερδοφορία του αλλά αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα. Ιδού:

Η πρώτη πρόταση, έχει να κάνει με την αύξηση της φορολόγησης των εσόδων του Οργανισμού ο οποίος πλέον έχει ιδιωτικοποιηθεί. Τα έσοδα της εταιρείας –έφτασαν στα 2,16 δις. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2015 παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με σχέση με το α’ εξάμηνο του 2014- υπάγονται σε επιπλέον φορολόγηση με συντελεστή 30% με το ποσό να πηγαίνει κατευθείαν στο κράτος. Και μόνο εξαιτίας αυτού του φόρου ο ΟΠΑΠ έχει ήδη αναδειχθεί ο μεγαλύτερος «πελάτης» της εφορίας στη χώρα καθώς πέραν του ειδικού φόρου επί των εσόδων από τα τυχερά παιχνίδια, πληρώνει και φόρο επί των κερδών (σ.σ συνολικά οι φόροι φτάνουν στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ). Ποια είναι η πρόταση; Ο συντελεστής του 30% να αυξηθεί, πιθανότατα στο 35%. Αυτή η μεταβολή μπορεί να αποφέρει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Η δεύτερη πρόταση που επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα, προβλέπει τη δημοπράτηση αδειών για τον ηλεκτρονικό τζόγο. Η πρόταση είχε κατατεθεί και τον περασμένο Απρίλιο στους δανειστές και τότε η ελληνική πλευρά εκτιμούσε ότι μπορεί να εισπράξει περί τα 170 εκατ. ευρώ. Μένει να φανεί αν κάποια από τις δύο προτάσεις θα «περπατήσει» τελικώς προκειμένου να «παγώσει» το θέμα του ΦΠΑ.